България има нужда от дясно управление, агитира лидерът на СДС

https://www.24chasa.bg/novini/article/9156543 www.24chasa.bg
Лидерът на СДС Румен Христов Снимка: Архив

Винаги десницата е правила реформите

Опитваме се да направим най-добрите стъпки за мобилизиране на десния електорат и се надявам да се поздравим с успех на следващите избори. България има нужда от дясно управление. Досега реформи винаги са се правили от десни формации. Ако бъдем в следващия парламент, ще се борим за тези реформи.

Това каза лидерът на СДС Румен Христов в началото на дискусията “Българските партии в център-дясно – успешни стратегии за развитието на България“.

България направи значителен икономически прогрес през последните годините, каза пък председателят на фондация “Конрад Аденауер” у нас Торстен Гайслер. Той обясни, че ситуацията не е лесна за правителствата във времена на пандемията от коронавирус. Изрази и своето задоволство от това, че българите подкрепят Европейския съюз и бе категоричен, че имаме голям шанс да предотвратим последиците от пандемията, ако започнем да мислим и действаме отсега.

Политиците и политическите партии са натоварени с още по-тежка задача - да мислят за бъдещето на държавите си. Но и най-добрата стратегия не върши работа, когато хората мислят, че е лошо. И за съжаление трябва да го кажа - тук трябва да се учим от популистите, които успяват да продадат дори лошите си идеи, каза още той. Обясни, че в началото на кризата се е притеснявал, че популистските партии в Германия са щели да спечелят по-голямо доверие, но се оказало точно обратното, защото хората наистина оценявали мерките, които предприема правителството. Категоричен бе обаче, че хората са склонни да приемат дори непопулярни мерки, стига те да им бъдат обяснени добре.

През последните дни, може би повече от 10-20, е очевидно, че протестите в България са в процес на затихване, на изчерпване и приключване. Няма да се спирам на това защо тези протести не успяха, но има отсъствие на фунадаментални изисквания, когато един политически лидер иска да се заяви сериозно, коментира пък политическият анализатор проф. Антоанета Христова.

Изборът в политиката е емоционален. Тоест емоцията движи решението за кого ще се гласува. Ще споделя с вас друга теза - не само емоциите, макар да са основен компонент, но и понятието здрав смисъл, което е компонентата на перспективата и лежи в основата на това кога и как човек взема решения как да гласува, продължи тя. Разказа, че когато през 90-те със смяната на демокрацията е имало много ясен модел какво се иска, всеки е знаел за демокрацията в САЩ и всеки си е представял как би могъл да се реализира в нея.

Да де, но стигнахме в 2020 г, когато случвайки се тези кризи, се стига до нов модел. Социалните науки не са дали отговор какво следва след демокрацията. В момента смятаме, че демокрацията е най-доброто нещо с всички грешки, които се случват. Познаваме България с нейните грешки, Германия и САЩ. Но какво се случва от това? Никоя революция, според мен, не може да успее заради липсата на опита от добър, разучен и преценен модел, който вече е дал по-успешен резултат, от това което ние имаме, категорична бе тя. Според нея в съзнанието на хората дясното се свързва с доходите и дърпането на обществото напред, а лявото с твърдите мерки, социалните политики, вниманието към човека и затова двете не можели едно без друго. В ситуация на тройна криза обаче човешкото съществото имало нужда да се обърне към дясното, но и потребност от лявото. Бе категорична обаче, че образът на десните не е това, което “Демократична България” се опитва да наложи - “хора от южните квартали, които се движат с колелета и ранички”. “Ситуацията на тази партия е изключително критична”, категорична бе тя. И предположи, че избирателите щели да гласуват за лидерът на “Да, България” Христо Иванов, докато не направел грешка, а след това щели да се обърнат към друг.

Позитивната кмпания винаги е печеливша. Негативната кампания е все по-модерна в момента, каза пък. Според нея обаче няма нищо по-добро от позитивната кмпания, СДС дори били потърпевши от негативни кампании през годините, протестът също се провалил заради негативна кампания, каза политологът доц. Татяна Буруджиева.

Влизаме в кампания с въпроса: как да победим и кои са нашите хора. Много трудно може да го направи десницата, защото тя е силно фрагментирана. Тя автентично предполага да е така, това не е нова ситуация, но партиите станаха твърде много и твърде малки, каза тя. Даде пример, че именно обречена да остане малка била и партията на Цветан Цветанов “Републиканция за България” още от самото си създаване.

СДС няма проблем с протестите сега, докато ДСБ е в един шпагат, който много я разделя и не е ясно кога ще си събере краката. Това разкрачване в някои от десните политически субекти създава един много сериозен проблем пред това да се спечели. Проблемът в това разкрачване е какво искате вие - да спечелите властта или да имате управление, каза още Буруджиева.

Следващите избори ще са кукувичи избори. Социолозите не дават ниакакви статистики, че се повишава активността за гласуване с навлизането на новите лица. Това означава, че гласове ще се вземат от сегашните играчи, затова казах, че ще са кукувичи избори, допълни Буруджиева.

Очаквайте подробности!