Германия: Подкрепяме Франция в борбата с ислямските екстремисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/9156704 www.24chasa.bg
Хайко Маас. Снимка Ройтерс

Германия подкрепя Франция в борбата с ислямските екстремисти. Обидите от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган по адрес на френския президент Еманюел Макрон са напълно неприемливи, заяви германският външен министър Хайко Маас на пресконференция, цитиран от ТАСС.

"Ние поддържаме тясна връзка с френските си приятели. Те ни информираха за мерките, които са взели", каза Маас. "Солидарни сме с Франция и по отношение на личните нападки от страна на президента Ердоган срещу президента Макрон. Според мене те, разбира се, са напълно неприемливи", каза Маас, предава БТА.

"Преди всичко подкрепяме Франция и в борбата с ислямските екстремисти, особено след последния отвратителен терористичен акт", допълни той.

Турският президент Ердоган заяви вчера, че Еманюел Макрон се нуждае от лечение на психически разстройства. Така реагира той на изказванията на френския си колега във връзка с терористичния акт на 16 октомври в Париж, където 18-годишен ислямист обезглави учител, показал карикатури на пророка Мохамед по време на урок за свободата на изразяване. След случая Макрон предупреди, че френските власти започват активна борба против изповядващите радикална идеология и създадените от тях асоциации.