Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно за Турция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9156961 www.24chasa.bg
Жозеп Борел СНИМКА: Ройтерс

Съветът на ЕС по външни работи може да заседава извънредно заради Турция, потвърди днес говорител на върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Не изключвам такава възможност, подобно решение може да бъде взето в следващите часове и дни, посочи говорителят в отговор на въпроси на пресконференция, свързани с напрежението между Анкара и Париж. Насрочено е заседание на европейските външни министри през ноември, но при необходимост може да бъде свикана извънредна среща, добави той, предава БТА.

Говорителят отбеляза, че Европейският съвет включи в дневния ред на предстоящото заседание през декември обсъждане на отношенията с Турция на фона на напрежението с Кипър и Гърция. Той добави, че изявлението на Борел, с което нападките на турския президент Реджеп Ердоган срещу френския президент Еманюел Макрон се определят като "неприемливи", не е израз на липса на воля за действие. Липсата на незабавна реакция не изключва дългосрочни действия, заяви говорителят.

Винаги целта ни са диалогът и сътрудничеството, не подкрепяме призивите за бойкот (на френски стоки в мюсюлманския свят - бел. кор.), досега нито една страна не е последвала тези призиви. Очакваме от Турция да направи така, че да можем да продължим отношенията си в положителна светлина. Ако напрежението срещу ЕС или държава от ЕС от страна на Анкара нарасне, ще трябва да помислим по-задълбочено как да постъпим, посочи говорител на Европейската комисия.