Белгия се опасява, че се изчерпват леглата за болни от COVID-19 в страната

https://www.24chasa.bg/novini/article/9157584 www.24chasa.bg
СНИМКА: Ройтерс

Белгийските здравни власти предупредиха днес, че ако противоепидемичните мерки не се прилагат и скоростта на разпространение на COVID-19 в страната се запази, след две седмици всички легла за страдащи от новата болест може да бъдат заети.

Данните сочат, че напоследък на всеки осем дни броят на приетите в спешно отделение се удвоява и скоро може да достигне по 2000 на ден. Здравните заведения съобщават, че между 10 и 30 на сто от служителите са в болнични. Полицията и войската също съобщават за множество заразени служители, като изразяват опасение, че скоро е възможно да не могат да изпълняват основните си задължения.

Уточнява се, че днес броят на новооткритите случаи е около 12 500 и това е ръст с 44 на сто спрямо средните бройки миналата седмица. Въпреки това в средата на октомври в отделни дни бяха установявани по 10-15 хиляди новозаразени. Здравните власти призовават за спазване на все по-строгите мерки, които предвиждат вечерен час в Брюксел и Валония, забрана на събиранията, по-кратко работно време на магазините, носене на маска навсякъде извън дома.

Протестиращи срещу мерките организираха вчера в Брюксел проява, неразрешена от властите. Включиха се около 200 недоволни, а 71 от тях, включително посетители от съседна Холандия, бяха задържани от силите на реда.

По последни данни в Белгия от новото заболяване досега са починали 10 810 души, заразени са били 321 031, а са изследвани 4,6 милиона. На ден вече се взимат близо 67 хиляди проби и се очаква този брой да достигне 80 хиляди. Делът на положителните резултати от изследнията в последните дни е 19,7 на сто, а числото на възпроизвеждане на заразата е 1,487 - т.е. един заразен предава болестта на повече от един човек.

В средата на октомври белгийските власти прекратиха изследванията на хора, които нямат прояви на COVID-19 заради претоварването на лабораториите. Очаква се идната пролет да започне снабдяването с тест, изработен от университета в Льовен, който ще проверява не секрет, а съдържанието на издишания въздух.