Българите искат АЕЦ “Белене” и “Балкански поток”

https://www.24chasa.bg/novini/article/9158409 www.24chasa.bg
Строежът на "Балкански поток" СНИМКА: РОЙТЕРС

Почти 60% не са съгласни да се затварят тецове и да се губят работни места

Хората в България одобряват построяването на нови ядрени мощности и газопроводи. Това показва проучване по теми и проблеми, свързани с енергетиката, направено от Националния център за парламентарни изследвания.

Значително одобрение среща идеята за изграждането на нови мощности в АЕЦ “Козлодуй” - 61,8% от анкетираните я подкрепят. По-скептично са настроени само младите хора на възраст между 19 и 29 г., необразованите и живеещите в столицата.

Над 56% одобряват изграждането на АЕЦ “Белене”, като най-голяма подкрепа дават хора с висока информираност, привърженици на тезата за енергийна независимост на страната, както и тези на възраст над 50 г.

Изграждането на газопровода “Балкански поток” среща още по-масова подкрепа, като проектът се одобрява от близо 2/3 от отговорилите. Над 63 на сто са “за” газовата връзка с Гърция, през която се очаква да идва и втечнен американски газ.

Общо 80% от интервюираните са на мнение, че държавата трябва да има съществена роля в изграждането на екологично съобразни и ефективни енергийни източници.

Почти 60% не са съгласни със затварянето на тецовете и последващата загуба на работни места. 30,9% от тях предпочитат да се намери компромисен вариант, при който здравето и работата на хората да не влизат в противоречие помежду си. Почти толкова казват, че ако трябва да избират между по-чист въздух и тецове, ще предпочетат централите да работят.

Според 54% от участниците в изследването свободният пазар на електроенергия за домакинствата ще намали цените на тока заради конкуренцията между доставчиците. Но над половината от хората се притесняват, че либерализацията ще увеличи риска от измами и нелоялни доставчици. А 46% отговарят, че излизането на свободния пазар ще е свързано с допълнителни разходи на домакинствата.

От проучването става ясно още, че в България домакинствата се отопляват основно с ток и дърва - съответно 54,7 и 39,1%. На централно парно и въглища разчитат 13,3 и 10,3 на сто.