Почина зловещият втори човек в режима на Саддам Хюсеин

https://www.24chasa.bg/novini/article/9158549 www.24chasa.bg
Саддам Хюсеин СНИМКА: РОЙТЕРС

Езат Ибрахим ал Дури - зловещият номер две в режима на иракския президент Саддам Хюсеин и който през 2003 г. беше сред най-издирваните от американците високопоставени служители, е починал, обявиха днес неговата партия и дъщерята на покойния иракски диктатор, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Мъжът, за чиято глава САЩ бяха обявили награда от 10 милиона долара по време на нахлуването, свалило от власт партията Баас, която управляваше Ирак от 1968 г., се укриваше. В съобщенията за смъртта му не се посочват причината и мястото на смъртта му.

Поднасям съболезнования по повод смъртта на другаря в борбата Езат Ибрахим, написа в "Туитър" Рагад Саддам Хюсеин.

Партия Баас също публикува съобщение за смъртта на човека, който през 2003 г. беше зам.-председател на революционния команден съвет и вицепрезидент на Ирак.

Слухове за смъртта на родения през 1942 г. Дури се появяваха на няколко пъти в миналото, но всеки път бяха отричани от длъжностни лица или привърженици на стария режим.

След 2003 г. баасистите изиграха ключова роля в бунта срещу американците, преди да се сближат с джихадистката групировка "Ислямска държава", победена военно в Ирак през 2017 г.

Във видео, разпространено в интернет през 2016 г., Дури нарече "герои" членовете на ИД, които завладяха големи части от Ирак след юни 2014 г.

Дури беше тясно свързан и с Армията на мъжете от накшбандийския орден, от която бяха значителен брой бойци, участвали в бунта.