В Италия над 20 000 с COVID-19 за ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/9158707 www.24chasa.bg
Жена с колело минава покрай празен ресторант в Рим. СНИМКА: РОЙТЕРС

Малко след като Италия регистрира за пръв път от началото на пандемията над 20 000 случая на заразени с коронавирус за ден, стартираха новите ограничителни мерки на правителството, които ще важат месец. Барове и ресторанти затварят след 18 часа. Фитнес зали, басейни, кина, театри са заключени. Затвориха и ски пистите за аматьори.

Преподаването в средните и висшите училища вече е само дистанционно за над 75% от студентите и учениците.

Въпреки че премиерът Джузепе Конте ще обсъди в сряда със синдикатите новите финансови стимули за професионалните категории, пострадали от новите норми, не спират социалните протести, които вече заляха Неапол и Рим. Предвиждат се демонстрации в Милано и Торино. Протестират и много кметове и губернатори, както и Конфедерацията на индустриалците.

„Ако всички спазваме новите мерки, ще бъдем в състояние да очакваме Коледа малко по-спокойно”, каза Конте. Указът забранява кортежите, разрешени са само статични протести, спазващи мерките за дистанциране. Забранени са и панаирите.

Предвижда се обезщетенията за пострадалите категории работници да бъдат внесени директно в банковите им сметки чрез Агенцията за данъците.

Според премиера Конте през декември Италия може да разполага с първите дози ваксина против COVID-19, която да разпредели сред най-силно изложените на риск хора.

Премиерът призова да се пътува възможно най-малко и само по много наложителна нужда. Въпреки това не се предвиждат глоби за пътуващите между различните области и общини. Засега няма промени и за пътуванията в Италия от България, така че за пристигащите от там не са предвидени ограничения.