"Тесла" започна износ на произвеждания в Шанхай "Модел 3" за Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9159577 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Американският производител на електромобили „Тесла“ (Tesla) обяви, че започва износ на произвеждания в Китай „Модел 3“ за европейските пазари, съобщава Радио Китай

Очаква се първата партида от 7000 седана да пристигне на белгийското пристанище Зеебрюге по море в края на ноември, преди да бъде пренасочена към пазарите на Германия, Франция, Италия, Испания, Португалия и Швейцария.

Том Джу, вицепрезидент на Tesla Global и президент на Tesla Greater China, заяви, че чрез износа, компанията се надява да стимулира разширяване на търсенето на глобалните пазари, както и да подобри следпродажбеното обслужване.

Чън Ин, заместник-кмет на Шанхай, припомни по време на церемонията в понеделник, с която бе даден старт на износа, че „Тесла“ е първият чуждестранен производител на автомобили, който се е възползвал от премахването на ограниченията за дела, който външни компании могат да притежават в предприятия в Китай, и се надява това да доведе до по-активното налагане на произвежданите в страната коли на други пазари.

До края на септември заводът в Шанхай е произвел повече от 85 000 автомобила с индустриална продукция от над 21,6 милиарда юана (3,2 милиарда долара), като седмичното производство е между 3500 до 4000 бройки. Износът на превозни средства и батерии от завода се очаква да достигне 450 милиона долара в рамките на една година, посочи още Чън Ин.