СЗО приветства участието на Китай в COVAX

https://www.24chasa.bg/novini/article/9159657 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В началото на този месец Китай обяви официалното си присъединяване към глобалния план за ваксиниране срещу COVID-19 (COVAX), ръководен от Световната здравна организация и Глобалния алианс за ваксини и имунизации. Говорителят на СЗО Маргарет Харис заяви, че организацията приветства участието на Китай и това показва единството на глобалните усилия и координация, съобщава Радио Китай. 

По думите на Харис, целта на COVAX е да насърчи справедливото получаване на ваксини във всички страни по света. Участието на Китай означава, че планът вече покрива голяма част от световното население, за което ще се осигурят безопасни, ефективни и достъпни ваксини. В същото време те ще се предоставят и на високорисковите групи по света.

Харис посочи, че пандемията от COVID-19, жертвите на която достигнаха вече 1 милион, е не само заплаха за здравеопазването, но за обществото и икономиката. Ваксината е ключово средство за борбата срещу пандемията, за което са необходими усилията на целия свят.

В момента по света има почти 200 вида ваксина, разработени в различни периоди. 184 страни и райони вече участват в COVAX.