Шефът на БНР към министър Банов: Провидях противоположните ни схващания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9160285 www.24chasa.bg
Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков СНИМКА: Архив

Генералният директор на Българското национално радио Андон Балтаков публикува в профила си във фейсбук отворено писмо до министъра на културата Боил Банов.

"Министерство на културата

Уважаеми г-н Банов,

Позволявам си да Ви напиша това писмо, защото се опасявам, че в Министерството на културата липсва осъзнаването за сложност на ситуацията, в която поставихте медийната среда в България и в частност БНР - Българско национално радио, което ръководя.

В следобедните часове на вчерашния ден (понеделник), началникът на Вашия кабинет ми изпрати кратко телефонно съобщение изразяващо желание за разговор. Веднага се обадих на изпращащия съобщението номер и след няколко разменени изречения с Вашата сътрудничка провидях диаметрално противоположните ни схващания за реалността в момента.

С уважение и готовност щях да посетя Вашия кабинет вчера в 17:00 часа, но в този час чаках пред лаборатория, за да ми бъде направен третия поред за последните два месеца ПСР-тест, след среща с доказан носител на Covid-вируса миналата седмица. Все още очаквам резултата.

Помолих Вашата служителка – поради очевидната причина да не се срещам с хора – да проведем телефонен разговор, но тя настоя да бъде среща „някъде по-късно през седмицата“ след като излезе резултата ми. В крайна сметка уточнихме да се чуем днес, за да се организира видео-конферентна среща, на която да обсъдим „несъответствията“.

За да се подготвим за този разговор ще посоча, че аз имам един единствен въпрос, който би предопределил насоката на дискусията, а именно дали ще оттеглите предложения за обществено обсъждане проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за радиото и телевизията, като го замените с проекта изработен от експертната група.

Колкото до оставката Ви, която поисках в ефира на БНР "Хоризонт" – от опит мога да споделя, че това е личен акт, продиктуван от дълбока самооценка на околната среда, себеуважение и достойнство. Очаквам нашата дигитална среща", завършва шефа на БНР.

Припомняме, че на 21 октомври генералният директор на Българското национално радио внесе в Съвета за електронни медии писмо, с което уведоми председателя на надзорния орган Бетина Жотева, че иска да бъде прекратен договорът, с който е поел управлението на БНР.

Причината, по думите му, е предложеният от Министерството на културата проект за промени в Закона за радиото и телевизията.

275 служители на БНР поискаха отмяна на предложения законопроект от Министерството на културата в отворено писмо до президента Румен Радев, шефката на парламента Цвета Караянчева, премиера Бойко Борисов и посланиците на ЕС, САЩ и Великобритания.