Клиниката по алергология на „Александровска“ става Инфекциозна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161278 www.24chasa.bg
Директорът на университетската болница проф. Борис Богов

„Организацията в „Александровска“ болница е стабилна. С възможности сме, когато се наложи да реагираме спрямо съответната епидемична обстановка. Това, което ръководството на болницата обмисля в дългосрочен план, е съществуваща сграда на Клиниката по алергология да бъде реновирана за Инфекциозно отделение.“ Това каза на брифинг днес директорът на университетската болница проф. Борис Богов.

„От вчера имаме разкрити нови 11 легла. Настанени са пациенти там. Заради липсата на жива сила, от вчера сме въвели т.нар. COVID дистанционна електронна система, чрез която се проследяват определени показатели на пациентите. Засега са мониторирани трима души, като показателите им се изпращат онлайн в един контролен център и ако някой от пациентите излезе от параметри, на момента реагира колега. Тези пациенти са относително леки, те не са интубирани и при тях не се налага кислородолечение“, каза още той.

Проф. Богов уточни, че под липсваща „жива сила“ има предвид недостиг на специалисти, сред които най-голям е недостигът на анестезиолози. „Въпреки че доброволците не могат да заместят специалистите, ако има такива желаещи, винаги са добре дошли“, допълни той и каза, че засега има записани 8 доброволци.

Общият брой на заразения медицински персонал в УМБАЛ „Александровска“ е 14 души, от които петима лекари, а останалите са медицински сестри и санитари.

„Определено по-възрастните пациенти с хронични заболявания са тези, които боледуват по-тежко и са настанени в интензивни отделения. Прави впечатление, че в последната седмица разпространението на вируса е дифузно. Заболяват повече по-млади хора без съпътстващи заболявания със средно тежка форма на болестта. Прави впечатление, че по-чести са средно тежките форми, които се налага да бъдат в болница и изискват кислородотерапия“, каза инфекционистът д-р Тома Томов.

По думите му възможно е това да се дължи на дифузното разпространение, на факта, че вирусът е придобил по-голяма устойчивост, на факта, че пациентите по-късно се диагностицират и идват, когато вече заболяването е напреднало.

„Това са голяма част от пациентите, които се самолекуват и в страха си да се обадят на своя личен лекар идват по-късно и в по-тежко състояние“, допълни проф. Богов.