Дончев: Президентът Радев подписва бюджета, после го критикува (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161322 www.24chasa.bg

Котката жива ли е или мъртва, пита вицепремиерът

"Не исках да участвам в никакви политически крамоли, но днес имаме устен коментар върху бюджета и не може да не изразим нашата гледна точка и да подкрепим позицията си с числа и аргументи. Квантовата физика има един известен експеримент "котката на Шрьодингер" - тя е едновременно жива и мъртва. Ние се намираме в сходна ситуация - според президента това, което правим, е едновременно правилно и неправилно. "По време на пандемия не е хубаво човек да се шегува със заболяване, но нашата демокрация страда от редица заболявания, като политическа амнезия - април имаше призиви за още мерки и още помощи. Когато армията от безработни се множи всеки ден, не е уместно да занимаваме хората с институцията на властта". Край на цитата". Това коментира вицепремиерът Томислав Дончев след тристранен съвет относно проектобюджета за догодина.

Изказването му е по повод на коментара на президента Румен Радев. Той обяви бюджета за разоряващ, без цели, план и обосновка. На 21 октомври обаче във финансовото министерство е получено писмо от президенстката администрация, с което проектобюджетът за 2021 г. е одобрен без забележки.

Дончев наблегна на милионите, които се дават в подкрепа на бизнеса, хората. "Кога грешим - сега, когато изпълняваме призива от пролетта за още и още мерки? В тежки времена, когато се натрупат пандемична, социална и икономическа криза, само държавата може да помогне, правим всичко възможно мерките да са бързи, фокусирани и да стигат до всеки. Много ми хареса думата "разоряващ" - и към настоящия момент, след изтегления дълг, отношението дълг - БВП е 23,6%, под 1/4, с което България продължава да бъде сред държавите с най-нисък дълг в ЕС. В бюджет 2021 сме съхранили основните приоритети - образование, здравеопазване, армия.

На тристранката бяха обсъдени Закона за държавния бюджет на 2021 г., Закона за бюджета на ДОО и Закона за бюджета на НЗОК.

"За първи път въпреки 4-часовото заседание те минаха в тристранката без никакви различия и позиции с критики. Всички бележки и предложения ще бъдат взети предвид", отбеляза вицепремиерът Марияна Николова.

Бяхме много щастливи, че администрацията на президента съгласува целия пакет без забележки, заявиха от Министерството на финансите. И също напомниха, че България и към момента е с втория най-нисък дълг в ЕС, той ще е 23,5% от БВП в края на 2021, 29,4% в края на 2023 г., което е много по ниско от 60%, колкото е заложено в Маастрихтските критерии. Средните нива в ЕС е 77,6%, 84% в Еврозоната. А дефицитите са основно за ковид мерки - за хората бизнеса и инвестиции. 2022-2023 г. ще се премине към фискална консолидация.

"Заложеният в бюджета безпрецедентен ръст на разходите на образование очаквах да бъде оценен, но чухме, че наливаме средства в нереформирани сфери, че разходите са безсмислени и трябва да се пести сега, за да не ограбваме бъдещето. Искам да кажа, че разходите за образование са с най-висока норма на обществената възвръщаемост - повече от лихвата на дълговете", възмути се и образователният министър Красимир Вълчев.

Всички, работещи в системата ги обижда, това, на всички тези политици и експерти препоръчвам по-задълбочено четене. През последните години във всички сегменти и дейности бяха направени реформи, тази година във висшето образование, припомни Вълчев.

Най-точното определение на бюджета е, че за хората. Запазваме най- ниски данъци, втори най-нисък дълг, но и увеличаване на доходите, изтъкна социалният министър Деница Сачева. Критиците кога са искрени - когато искат мерки, или когато те вече са в бюджета? Искам да попитам и кога президентът Радев е искрен? Когато твърди, че този бюджет е разоряващ, или когато изпраща писмо, че одобрява бюджета? Запазваме приоритетите на правителството - повишаване на минимална заплата и пенсия при запазване на максималния осигурителен доход. Това ли е разоряващото”, попита Сачева.

“Дават се пари за всички деца. Популизъм ли е да искаме децата да ходят на училище? Популизъм ли е да подкрепим техните родители в момент на криза? Инвестира се много и в пазара на труда. Много въпроси могат да бъдат зададени, но критиците ни трудно могат да дадат отговор”, каза още тя.

Сачева обяви, че НОИ ще промени коефициента на редукция на пенсията, която отпуска на хората, осигурявани в частните пенсионни фондове. Така процентът на намеление няма да е 20 на сто, а двойно по-малко. А между 1 януари и 30 юни всеки, който е изпуснал срока, ще може да прехвърли парите си в НОИ.

От министерството на здравеопазването казаха, че през следващата година са предвидени над 120 млн. лв. допълнително в разходите за субсидии, за болнична помощ, възнаграждение на служители, тестове и изследвания на кръвна плазма, над 94 млн. за ваксини и лекарства при необходимост, за които преговаряме с ЕК. Ръст на разходите над 326 млн. лв. за здравноосигурителни плащания. Чрез механизми ще се заплаща 85% от дейността на лечебните заведения, свързани с КОВИД, които не могат да ги поемат. 600 млн. лв. е оставеният буфер за лекарства, медицински дейности , заплащане на персонал за лечение на коронавируса.

По повод критиките Дончев отбеляза, че преди 10 години предизборно бяха вдигнати пенсиите, оставяйки други да ги плащат. Сега и парите за деца, и за пенсии имат антикризисни характер. До момента, до който управлява това правителство, пари за тях има, не сме натоварили следващите управляващи, увери той.