10-има българи са номинирани за "Будител на годината"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161672 www.24chasa.bg
Номинираните за будители българи

10-има българи са номинирани в кампанията "Будител на годината 2020", която се организира за трети път от БНР.

Сред тях е Виктор Иванов с проекта си "Просвета за добро", чиято цел е да дарява български книги на местни библиотеки. С парите от кампания, организирана пак от него, той ще купи по 100 екземпляра от "Възвишение" на Милен Русков, "Калуна-каля" на Георги Божинов и "Крива на щастието" на Иво Иванов, които ще раздаде.

Виктория Радославова е инициатор и българските филми да имат субтитри, за да са достъпни за глухите. Затова и създава проекта "Чуй ме със сърцето".

Номинираните за будители българи
Номинираните за будители българи

От началото на карантината Иван Александър и Стефания Георгиева заживяват в с. Воден и заедно с местните хора го превръщат в райско кътче. Затова е номиниран и проектът им "Остави се да си Воден".

Деян Янков с фондация "Тротоара" работи с млади хора за включването им в различни дейности.

Три години Мартин Мартинов от ресторант "Гамбринус" осигурява топла храна на бездомници всеки ден в месеците от началото на ноември до пролетта. Хазяите му обаче не подновяват договора си с него и Мартинов продължава каузата си чрез кетъринг от гр. Костинброд. Дарители му помагат с продукти, защото изхранването на 150 бездомници всеки ден струва около 600-700 лв. на ден. Кампанията му "Подай ръка" не е спряла нито за месец, въпреки трудната година и липсата на столичен ресторант, от който да готви и помага.

Калин Василев организира безплатни мероприятия за здраве с неформалната си гражданска група TarnovoRuns.

Деси Ламбина е номинирана заради образователния си център Kids Care и фондация "Магис", след като извеждането на децата от домове се превръща в нейна мисия. Помогнала е над 100 деца да намерят истински дом, след което се ражда идеята за образователен център за всички деца. Така тези, които са в неравностойно положение, го посещават заедно с другите си връстници. Деси Ламбина отваря и първия център "Монтесори" в гр. Гоце Делчев.

Номинацията на Таня Костова и клуба й "Антика България" е подкрепена от десетки българи и американци от САЩ и е за огромния й принос към българската култура в района на Сан Франциско, Калифорния.

Номинирани са още отец Серафим Янев от Кремиковския манастир, който не само е изследовател на делото на дядо Добри, но и възстановява и поддържа 10 храма в Софийска област, както и Момчил Цонев, стартирал кампанията "Доброто ще победи", чрез която споделя призиви на болници за помощ и за доброволци.

Вдъхновител на националната кампания "Будител на годината", която съществува от 7 години, е Ива Дойчинова, директор на Радио София.

За номинираните може да се гласува на https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-2020.