Ваксина срещу вируса ще има най-рано в началото на 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9161761 www.24chasa.bg

Ваксина срещу коронавирус може да бъде одобрена до края на годината, съобщи в. “Гардиан”. Изданието твърди, че здравните работници ще получат първите дози до началото на 2021 г.

Ваксина, която работи ефикасно, се разглежда като обрат в борбата срещу коронавируса, който отне живота на повече от 1,5 милиона души, затвори много сектори от световната икономика и обърна с главата надолу живота на милиарди хора.

Най-вероятният кандидат за ефективна ваксина е препаратът, разработван от университета “Оксфорд” заедно с компанията “АстраЗенека”. Тяхната ваксина вече е в 3-и етап от кличните тестове и дава имунен отговор както при млади, така и при по-възрастни хора, което увеличава надеждите за намиране на изход от пандемията.

Според представител на компанията реактогенността на ваксината (нежеланите реакции от имунизацията) е по-малка при по-възрастните хора, които по-тежко преболедуват коронавируса.

Оксфордският университет започна работа по ваксината през януари. Наречена AZD1222 или ChAdOx1 nCoV-19, вирусно-векторната ваксина е направена от отслабен вариант на настинка (вирусна инфекция), която причинява инфекция в шимпанзета.

Миналата седмица обаче бе съобщено, че един от участниците в тестовете е починал в Бразилия. Той бил от плацебогрупата. Източници от екипа твърдят, че практически тази ваксина е напълно готова и я предлагат за извънтестово прилагане на лекари и изследователи, работили по нея.

От компанията “Джонсън и Джонсън” пък заявиха, че очакват тяхната ваксина да бъде на разположение до края на януари 2021 г. До края на годината се очакват първоначални резултати от проучване сред 60 000 души. Разработката бе спряна за няколко седмици заради разболял се участник в тестовете.

Фармацевтичната компания Pfizer и германската биотехнологична компания BioNTech ще искат одобрение на тяхната ваксина още през ноември в САЩ. Техният препарат се намира в 3-а фаза на изследвания и включва хора от всички възрасти. Близо 42 000 доброволци вече са получили ваксината. Тя съдържа генетичен материал, като учените се надяват той да провокира имунната система да се бори с вируса.

Наскоро германското правителство заяви, че тяхната местна разработка на ваксина може да бъде налична до началото на 2021 г., като за 6-7 месеца ще има достатъчно произведени дози, за да се ваксинират много хора.

Израелският държавен Институт за биологични изследвания започва от тази седмица изпитвания върху хора на разработената от негови специалисти ваксина срещу коронавируса. Първоначалните изпитвания ще бъдат извършвани върху група от 80 души. През декември ще се премине към втора фаза с 960 души, а през април или май 2021 г., в зависимост от първите две фази - към последните изпитвания с участието на 30 000 души.

Мексико започва човешки опити със 7 ваксини на различни компании за COVID-19.

Същевременно китайски разработчик на лекарства предлага експериментална ваксина срещу коронавирус на студенти, които заминават в чужбина. Това накара здравните експерти да повдигнат въпроса за безопасността и етиката на такъв тип тестване. Иначе в Китай има две ваксини, които са на последния етап от клиничните изпитвания.

Русия е единствената страна, която вече има две одобрени ваксини срещу коронавируса. Наскоро руският президент Владимир Путин обяви, че в страната се разработва и трета. В сряда бе обявено, че вече е започнало масовото производство на втората ваксина EpiVacCorona. Тя е създадена на базата на пептидни антигени.

През юли индийският производител на ваксини Zydus Cadila започна тестване на ДНК - базирана ваксина, използваща клетки от кожата. Фирмата започна втора фаза тестове на 6 август.

На 30 юни японската биотехнологична компания AnGes обяви, че е започнала фаза 1 на изпитвания на ДНК базирана ваксина, разработена в партньорство с университета в Осака и фирмата Takara Bio. Компанията ще представи първоначалните резултати от изпитванията през ноември и планира изпитване на фаза 3 до края на годината.

Милиардерът Бил Гейтс, който дарява големи суми за създаването на ваксина, обяви, че очаква в началото на 2021 г. вече да има действаща.

Директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ д-р Антъни Фаучи коментира, че кандидатите за ваксина срещу COVID-19, които се разработват в момента, са фокусирани върху предотвратяване на симптомите на вируса, вместо да го блокират изцяло.