Само личен лекар се грижел за болния Бойко Борисов (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9162342 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов СНИМКА: Фейсбук.

Джипи на премиера е депутатът Лъчезар Иванов, той отказа коментар

Ердоган предложи лечение

Посланик Херо Мустафа се самоизолира, главният прокурор под карантина

Само личен лекар се грижи за болния от COVID-19 министър-председател Бойко Борисов. Това казва самият премиер в пореден статус във фейсбук, в който информира за състоянието си.

Борисов все така чувствал общо неразположение. “Лекувам се като всеки български гражданин, на когото е предписано домашно лечение от личния му лекар”, написа той, след като жълти сайтове описаха как го лекуват най-добрите специалисти на Военна болница.

Борисов не споменава името на лекаря си, но от години джипи на министър-председателя е депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов. Потърсен от “24 часа” за коментар, той отказа да разговаря. От понеделник обаче е ясно, че състоянието му се следи и от екипи на ВМА.

Болестта не пречела на Борисов да изпълнява служебните си задължения, уверява още премиерът. За днес той свика заседание на правителството, което вече традиционно ще се проведе онлайн. “Уверен съм, че нашето общество, водено от нашите лекари, които са едни от най-добрите в света, ще премине и през това изпитание. Спазвайте мерките и се пазете!”, написа още Борисов.

И през вчерашния ден политици от чужбина продължиха да му изказват публично подкрепа. В туитър кураж му даде македонският премиер Зоран Заев.

Турският президент Реджеп Ердоган пък предлага помощ за лечението на Борисов при нужда в писмо.

“Нашите молитви са към премиера, семейството му и българския народ”, написа в туитър съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Американската посланичка Херо Мустафа пък се е самоизолирала след контакт с болен от COVID-19, обяви тя във видео в социалната мрежа на посолството. Не назова болния, но бе от контактните на премиера Бойко Борисов в петък, два дни преди да излязат положителните тестове на българския премиер.

Херо Мустафа намалявала риска от инфекция, като носи маска и ще продължи да го прави, уверява посланичката във видеото. Тя благодари и на лекарите, медсестрите и санитарите в България, които са на първа линия срещу заразата.

Във вторник РЗИ постави под карантина и главния прокурор Иван Гешев. Той се самоизолира от понеделник заради заразен близък.