Мелбърн излезе от почти четири месеца карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9163145 www.24chasa.bg
Мелбърн излезе от почти четири месеца карантина СНИМКА: РОЙТЕРС

Австралийският щат Виктория в сряда празнува края на строгата карантина заради новия коронавирус, по време на която в столицата на щата Мелбърн в продължение на 112 дни бяха установени строги рестрикции на придвижването, съобщи ДПА.

Почти 5-милионният град премина през една от най-дългите карантини в света. Ограниченията бяха наложени в началото на юли, когато дневните случаи достигнаха почти 200 на ден, предава БТА.

Мелбърн излезе от почти четири месеца
карантина СНИМКА: РОЙТЕРС
Мелбърн излезе от почти четири месеца карантина СНИМКА: РОЙТЕРС

Въпреки мерките броят на заразените се повиши до около 700 на ден в началото на август, което накара премиера Даниъл Андрюс да обяви извънредно положение и да въведе на територията на щата едни от най-строгите мерки в света.

Мерките включваха комендантски час, а жителите имаха право да пътуват на разстояние най-много 5 километра от дома си и да спортуват за един час дневно на открито.

В полунощ във вторник карантината официално приключи, а на ресторантите, кафенетата, пъбовете и магазините беше позволено да отворят за клиенти.

Някои барове организираха тържества, подобни на новогодишните с отброяване на времето до полунощ, когато позволиха на ограничен брой клиенти да влязат през вратите с наздравици и конфети.

Жителите на Мелбърн все още са ограничени в пътуванията си до 25 километра. Това ограничение се очаква да отпадне на 8 ноември.