Руски издания коментират протестната стачка в Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9163290 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

"Националната стачка", обявена от опозицията в Беларус, фактически още не е станала национална, но персоналът на редица държавни и частни компании все пак се реши да стачкува, пише "Комерсант".

Стачните действия, започнали в понеделник, целят да се упражни натиск за сваляне на президента Александър Лукашенко, чието спорно преизбиране през август предизвика нестихващи масови протести в Беларус. Проявената от народа "сила на солидарността изплаши режима", цитира вестникът изявление на опозиционния лидер Светлана Тихановска.

"Комерсант" обаче констатира "видими разлики в оценките за мащаба на стачката сред хората от различните страни на барикадите". Ръководствата на предприятията и властите заявяват, че "работата тече нормално", но според синдикалния лидер Александър Ярошук "ситуацията напомня дремещ вулкан", се казва в материала, цитиран от БТА. 

Всекидневникът описва отделни акции в рамките на протестната стачка, уволнения и арести на стачкуващи. Властите предупредиха, че "нарушителите на закона" ще си понесат отговорността. А президентът Лукашенко заплаши, че студентите, участвали в протести, ще бъдат изключени, добавя "Комерсант".

Независимо защо е бил изключен някой беларуски студент, той ще може да се прехвърли в руско висше учебно заведение, коментира пред "Взгляд" Олег Цапко, председател на Общоруския студентски съюз. Той изразява съжаление, че беларуските власти и университети "засега не могат да намерят общ език" със студентите и обществеността.

В Беларус е популярна днес идеята за "италианска стачка", която плъзва тихомълком из градове и села, но дава на директорите възможност да рапортуват нагоре, че предприятията работят. Засега впрочем те не работят кой знае колко. Страната мисли, преценява нещата, с беларуска разсъдливост пресмята - дали да рискува или не, отбелязва "Комсомолская правда".

Започналите уволнения още не са спрели стачната вълна, пише "Независимая газета", изреждайки предприятия и университети, където продължават протести. Експертите признават, че тук-таме протестиращи може би са си изпускали нервите, давали са отпор на силовите структури. Но повечето специалисти прогнозират, че като цяло беларуският протест ще запази мирния си характер, посочва изданието. Същевременно не вижда никакви признаци, че властта е готова да започне "диалог с протестиращото общество". Президентът Лукашенко за пореден път заяви: "Или сте с нас, или против нас", допълва "Независимая газета".

"Протестът може сега да прерасне в други някакви форми, например в партизански варианти за съпротива. Но подчертавам, че беларусите биха искали да прокарат всички промени по мирен път", казва пред "Собеседник" беларуският аналитик Дмитрий Болкунец.

Протестът се разраства, а фактът, че Лукашенко все още е на власт, вреди на беларуската икономика много повече от стачките, уверява пред "Свободная преса" беларуският политолог Валерий Карбалевич. "Бизнесът си тръгва от страната, чуждестранни инвестиции не идват, чуждестранни кредити не се отпускат", казва той.

С позоваване на "информация включително и от руски официални лица" като външния министър Сергей Лавров експертът твърди, че на срещата си в Сочи миналия месец Лукашенко и руският президент Владимир Путин са се договорили за преход на властта в Беларус.

"Лукашенко трябва да си отиде. Този преход на властта трябва да приключи до година - година и половина. Провежда се конституционна реформа, после предсрочни президентски избори, в които Лукашенко вече не участва", обяснява Карбалевич.

По думите му обаче впоследствие беларуският президент е размислил и не желае да се оттегли. Лукашенко "неслучайно не обявява никакъв график или алгоритъм за тези реформи. Без да говорим, че не гради диалог с народа и не реагира на протестите, освен с гола сила. Това не се харесва на Русия", казва наблюдателят. Според него шефът на руското външно разузнаване Сергей Наришкин, посетил преди седмица Минск, е носел на Лукашенко "послание-предупреждение" от Владимир Путин.

Днес "първа точка" в беларуския вътрешнополитически дневен ред съвсем не е конституционна реформа под егидата на Русия, а обявената от опозицията обща стачка, пише "Московский комсомолец".

Естествено е голям проблем стачката наистина да стане национална. Опозицията все не успява да нанесе на Лукашенко решителен удар, след който той вече да не се изправи на ринга. Но и Лукашенко също не сполучва да прати опозицията в нокдаун, резюмира вестникът положението в страната.

Междувременно Русия "изпуска влака" в Беларус - губи политическата инициатива, губи време, губи шансовете да се превърне в признат от всички арбитър на вътрешнополитическия конфликт. А конфликтът се проточва все повече, озлобявайки хората, участващи в него. И част от това озлобление е насочена срещу Русия - страна, която би могла да стане посредник за решаване на кризата, но вместо това е избрала далеч по-пасивна роля в публичното пространство.

Интересите на Русия и тези на Лукашенко съвсем не са идентични, както твърдят по инерция някои руски почитатели на "Бащицата". Интересите на Москва са Беларус и утре - с новото си държавно ръководство - да остане най-близък съюзник и партньор на Русия. Интересите на Лукашенко са това "утре" да не настъпи никога, докато е жив, заключава "Московский комсомолец".