Ердоган в карикатура на корицата на "Шарли ебдо". Анкара: Отвратително! (Снимка)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9163368 www.24chasa.bg
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

Няма да мълчим пред отвратителните нападки срещу нашата култура и религия, заяви вицепрезидентът Фуат Октай в реакция по повод на карикатурата на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган, публикувана във френското списание "Шарли ебдо", предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Вицепрезидентът публикува пост в туитър, който гласи: "Няма да убедите никого, криейки се зад свобода на мисълта! Осъждам неморалната публикация на непоправимия френски парцал, отнасяща се до нашия Президент. Призовавам международната общност, която има морал и съвест, да надигне глас срещу този позор".

Фахреттин Алтун, ръководителят на дирекцията по комуникации на турското президентство, също реагира на карикатурите.

"Антимюсюлманската програма на френския президент Макрон дава плодове! "Шарли ебдо" току-що публикува поредица т.нар. карикатури, пълна с противни изображения, които уж представят нашия Президент. Ние осъждаме този най-отвратителен опит с тази публикация да се разпространява културен расизъм и омраза", написа на английски език Алтун.

Осъждане дойде и от говорителя на президента Ибрахим Калън.

"Строго осъждаме публикацията, свързана с нашия Президент на френско списание, което няма уважение към никоя вяра, реликва или ценност. Тези неща разкриват само собствената им пошлост и безнравственост. Нападките по личните права не са хумор и свобода на изразяване. Целта на тези неморални и безсрамни публикации е да посеят семената на омразата и враждебността", написа Калън в туитър.

Френското списание публикува на корицата на днешния си брой карикатура, на която Ердоган е изобразен по гащи и с тениска да пие бира от кенче и да повдига полата на жена с хиджап, разкривайки голия й задник. Надписът на карикатурата гласи: "Ердоган: Насаме той е много забавен".