ГЕРБ: Спираме нелегалните превози, а не споделеното пътуване

https://www.24chasa.bg/novini/article/9164162 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симeонов

“Не целим да спрем споделеното пътуване. То не е обществен превоз. Обществен превоз е, когато се извършва с икономическа облага. Когато е без облага, не говорим за обществен превоз на пътници.”

Това каза пред журналисти депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. Поводът бяха приетите по-рано промени в Наказателния кодекс през преходните и заключителни разпоредби на Кодекса на търговското корабоплаване, с които се въведе до 10 г. затвор при нелегален превоз на пътници. От БСП обаче обвиниха управляващите, че така се опитват да забранят споделеното пътуване.

“Знаете има групи София- Бургас, София- Варна. Има фиксирани цени, които са до стойността на горивото. Никой не цели да спре този вид пътувания. Ще спрем нелегалните превози. Това беше другата спекулация, която се опитаха да направят колегите - че няма да ги спрем. Не, ще ги спрем, защото когато един превозвач изпълнява такъв превоз, вече ще бъде наказван по Наказателния кодекс, което е едно допълнително преимущество за обществения превоз на пътници, защото превозвачите там са регламентирани, возят с лицензи, а тези които са без лицензи, трябва да бъдат наказани. Това е по същество нашето предложение в Наказателния кодекс”, каза той. Категоричен бе, че санкциите при нарушение са такива, за да може да опазят живота и здравето на хората.