Изложба „Д-р Петър Берон" в Националната библиотека

https://www.24chasa.bg/novini/article/9164336 www.24chasa.bg

Изложбата „Д-р Петър Берон – европейски измерения на възрожденската личност“, се открива в петък (30.10.) за Деня на будителите в централното фоайе

В изложбата ще бъде представено разнообразие от документи, съхранявани във фонда на Националната библиотеката, от Берон и за Берон – книги, фотографии, документи и статии във възрожденския периодичен печат.

Д-р Петър Берон (ок. 1800-1871) е роден в град Котел. Българският възрожденец е ярка личност с разнообразни интереси, които го водят по пътя на знанието и го довеждат до успешното реализиране на неговите сериозни научни трудове. От тях най-известен за нас е Рибният буквар, с който се поставя началото на творческия път на Берон.

Изтъкнатият възрожденски деец говори няколко езика и през по-голямата част от живота си работи в редица европейски градове. Публикува и трудове на латински, гръцки, немски и френски език.

Изложбата ще бъде открита на 30.10.2020 г. в Централното фоайе на Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” и ще остане на разположение на посетителите до 15.11.2020 г. при спазване на противоепидемичните мерки от понеделник до петък 9-17 ч. и събота 9-13 ч.