Буяр Османи: Договорът с България е рамка за решаване на всички разногласия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165082 www.24chasa.bg
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи СНИМКА: Ройтерс

Договорът за приятелство на Северна Македония и България, подписан през 2017 г., представлява рамка за решаване на всички разногласия между двете страни, проблемите трябва да се решават, а не да се замитат под килима, заяви външният министър на Северна Македония Буяр Османи след работна закуска с българския посланик Ангел Ангелов и посланика на германия Анке Холщайн, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Срещата бе организирана като част от дейностите в рамките на съвместното председателство на България и Северна Македония на Берлинския процес.

Османи каза пред журналисти, че "замитането под килима" на проблемите не означава, че те престават да съществуват, а напротив - прави ги по-големи и по-трудни за решаване в бъдеще.

"Ние трябва открито и приятелски да си кажем мнението по спорните въпроси и да изслушаме и останем отворени за мнението на българите", подчерта министърът. Той добави, че и двете страни осъзнават трудностите в този процес, но и неговата важност, както и факта, че стратегически приоритет и за двете е Северна Македония да се придвижи напред към Европейския съюз.

Османи подчерта, че договорът не е едностранен акт, чиято функция престава в момента на подписването му, а "рамка за решаване на разногласията".

"Това означава, че дори по време на изпълнението му да имаме различни очаквания или различни гледища за динамиката на приложението, аз мисля, че можем да седнем и да разгледаме всеки въпрос в тази рамка", каза външният министър.

Османи посочи, че договорът не е сам по себе си решение за споровете, а предлага инструменти и възможности за провеждане на откровени разговори със съседите.

"Вярвам, че сме открили нова ера на сътрудничество и приятелство с България и че постепенно ще преодолеем разногласията от миналото и ще приложим европейското сътрудничество в двустранните си отношения", каза Османи.

Министърът подчерта, че съвместното председателство на Берлинския процес трябва да се използва за по-нататъшно задълбочаване на отношенията, като отбеляза, че България е сериозен поддръжник на европейската интеграция на региона.