Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165660 www.24chasa.bg
Търново и Асеновград с 0% нелегални цигари на пазара (Обзор)

Делът на незаконната търговия падна на 1,8%, но с пандемията

се вдигна до 2,6%

България продължава да е сред държавите- членки на ЕС, с най-нисък дял на продаваните незаконно произведени цигари. Има дори вече градове като Велико Търново и Асеновград, в които през цялото първо полугодие делът на незаконната търговия с цигари и тютюн е нулев. В Шумен това се е случило през първото тримесечие, но през второто делът на тези цигари се е увеличил до 2 на сто. Данните са от поредното проучване на пазара, проведено от Инициатива “Срещу незаконната търговия”, която обединява “Бритиш Американ Тобако”, “Булгартабак”, Джи Ти Ай, “Импириъл Тобако” и “Филип Морис Интернешънъл”.

Въпреки сложната обстановка и този път данните са събирани, като са претърсвани кошчетата за боклук и от тях са изваждани празните цигарени опаковки, както се прави и в останалите страни от ЕС. През първото тримесечие това е направено преди обявяване на извънредното положение, а през второто - между 15 юни и 9 юли.

За първи път от много време насам има нарастване на дела на незаконната търговия с цигари средно за страната. През първото тримесечие той е бил 1,8%, а през второто, т.е. след настъпването на коронакризата - 2,6%. Точно 10 години по-рано - през второто тримесечие на 2010 г., този дял е бил 34,5%. От актуалните за момента данни излиза, че единствено в Чехия от страните-членки на ЕС, делът на незаконната търговия с цигари е по-нисък.

За първи път, откакто се прави изследването у нас, има градове, в които делът на незаконната търговия е нулев. Във Велико Търново и в Асеновград не е намерена нито една празна опаковка от незаконно произведени или непредназначени за нашия пазар цигарени изделия както през първото, така и през второто тримесечие. В Шумен това се е случило през първото тримесечие, но през второто делът се е вдигнал на 2 процента.

Има и други градове, в които делът на незаконната търговия с цигари се увеличава, вместо да спада. В Свиленград например, където традиционно се купуват много нелегални цигари и е имало години, в които те са обхващали половината от целия тютюнев пазар, в края на 2019 г. делът им се е свил до 8%, а през първото тримесечие на 2020 г. е паднал до 5%. През второто обаче се е увеличил до 23%, което за 2020 г. е абсолютен рекорд. Незаконните цигари там идват почти изключително по линия на фришоповете, докато на други места в страната често се срещат и цигари, предназначени за пазара в Северна Македония.

Същата тенденция се отнася и за Сандански, макар че там цифрите никога не са били толкова високи, колкото в Свиленград.

В големите градове явлението “незаконни цигари” от години е под контрол. В София например техният дял през второто тримесечие е 2,5%, в Пловдив е 3,2%, във Варна е 2,2%, а в Бургас - 0,6%. Над 5% е само в Добрич и Пазарджик - съответно 6 и 7,3%.