Маските действат като ваксина (инфографика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165704 www.24chasa.bg
Хора с предпазни маски се движат в пешеходната зона на Виена. СНИМКА: РОЙТЕРС

До пускането на пазара на одобрен препарат това е най-доброто, което може да правите за себе си

Дори да не предпазват напълно, носенето им води до повече безсимптомни случаи

Предпазните маски могат неволно да създават имунитет срещу коронавируса, така че заразените да преболедуват по-леко, твърдят учени в публикация в едно от най-престижните научни списания в света.

Статия, поместена в “Ню Ингланд джърнъл ъф медсин”, лансира недоказаната, но многообещаваща теория, че всеобщото носене на предпазни маски може да помогне да се намали агресивността на коронавируса, което пък ще доведе до това по-голям процент случаи да са безсимптомни, пише в. “Дейли телеграф”.

Доказано е вече, че маските задържат голяма част от пълните с коронавирус капки, които заразените отделят, когато говорят, кашлят или кихат. Маските обаче не предпазват напълно. Капчици, съдържащи вируса, може да “избягат” навън през процепите въпреки предпазването на устата и носа. Това обаче не е чак толкова лоша новина, твърдят авторите. Те смятат, че

организмът

би могъл да

се справи с

по-малкото

количество

патогени,

поети при носенето на маска, и така да се стигне до лека или безсимптомна инфекция. Иначе казано, маските могат да създадат един вид жива ваксина, смятат Моника Ганди и Джордж Ръдърфорд от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Теорията, че малко количество коронавирус води до по-леко протичане на болестта, не е нова. Голямо изследване в сп. “Лансет” през лятото показа, че количеството вирус, или т.нар. инфектираща доза в началото на заразяването, предопределя до голяма степен колко тежко ще се развие болестта. Носенето на маски има точно такава цел -

да намали

инфектиращата

доза

Колкото повече хора в едно общество носят маски, толкова по-голям е шансът повечето заразени да не стигнат до болница и да имат леки или никакви симптоми. Причината е, че дори малък вирусен товар може да предизвика имунен отговор, което на практика прави всяка една ваксина.

Преди появата на ваксината за едра шарка например се е използвала т.нар. вариолация - първата ваксина в историята на медицината.

Лекарите прилагали малко количество секреция от пъпките на хора с едра шарка върху кожата на здрави. Това водело до сравнително леко прекарване на болестта и изграждане на имунитет при здравия човек. Но тъй като това лечение нямало особено предвидими ефекти и понякога водело до тежко и дори фатално развитие на болестта, то било премахнато с въвеждането на ваксината.

Как количеството вирус се отразява на протичането на COVID-19 при хората, не се знае. Според Бринкман това е ясно единствено при изследвания с животни.

Китайски учени доказаха, че хамстери, поставени зад бариера, направена от хирургически маски, по-рядко се заразявали с коронавирус. А онези, които все пак се заразявали, прекарвали по-леко болестта от хамстерите, които изобщо не били защитени.

Подобни изследвания засега не са правени с хора, но

някои

наблюдения

подкрепят

теорията

На изолиран аржентински круизен кораб, където избухнало огнище от COVID-19, когато пътниците били снабдени с хирургични маски, а екипажът - с маски с висока защита N95, броят на асимптоматичните случаи достигнал 81%. При по-ранни взривове на други кораби, където пътниците не били снабдени с маски, леките и асимптоматичните случаи били едва 20%.

Според д-р Моника Ганди, която е сред авторите на статията, хипотезата за вариолацията тепърва ще трябва да бъде доказана с различни по характер изследвания.

Ако тя бъде потвърдена, универсалното маскиране може да се превърне в нещо като форма на ваксиниране, която да генерира имунитет и по този начин да забави разпространението на вируса в САЩ и други високорискови райони на света, докато очакваме създаването на безопасна ваксина, пише медицинското списание.

Вече има достатъчно данни, че смъртността в страните със задължително носене на маски е ниска дори при скок на случаите след премахване на блокадите.

Междувременно Италия е започнала клинични тестове на медикамент, който дава надежди за лечение на COVID-19 -

генеричното

лекарство

ралоксифен,

регистрирано да лекува остеопороза. Проучванията се правят от финансирания от ЕС консорциум Exscalate4CoV и при тях се използва суперкомпютърът на съюза. По първоначални данни препаратът помага при болни със средно тежки симптоми. Клиничните изпитания ще продължат 12 седмици.

До момента са проучени 7000 лечебни препарата. Освен ралоксифена на тестване ще бъдат подложени още два медикамента, които са обещаващи, съобщават от Еврокомисията.

Заразените в света вече са над 44 млн. и растат със стотици хиляди буквално за часове, а починалите наближават 1,2 млн. Според СЗО само за миналата седмица броят на заразените с коронавируса се е увеличил с над 2,8 милиона души, което е най-високият брой от началото на пандемията.