Вирусолог: Значителен е шансът всеки от нас да се зарази с коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165776 www.24chasa.bg
Ива Христова Кадър: БНТ

Носенето на маски е най-малкото, което можем да направим, за да ограничим разпространението на коронавируса. Това каза вирусологът Ива Христова пред БНТ.

Според нея може да се очаква още по-голямо увеличение на вирусоносителите. Значителен е шансът всеки от нас да се зарази. Затова трябва да пазим себе си и другите, убедена е проф. Христова.

Тя обясни сегашния скок в нарастването на случаите със захлаждането на времето. През лятото, на високи температури вирусът не е така издържлив.

Без да се ангажира с точни прогнози, тя смята, че сега е моментът разпространението да се ограничи така, че да остане в зоната на платото.

Проф. Христова засега не вижда достатъчно основание за повторно пълно затваряне на хората по домовете им. Дори и така, по нейно мнение, ще бъде трудно да се спре разпространението на респираторния вирус.

Що се отнася до положението на лекарите в момента, тя беше категорична, че здравната ни система изпитва недостиг на инфекционисти, а тези, които са на първата линия, вече са на предела на силите си.

През осемте месеца от началото на епидемията е направено много в научните изследвания както за проучване на самия вирус, така и за приложимите лечения на пациентите.

Ваксината ще бъде единственото сигурно решението на проблема, но тя не би могла да бъде готова преди пролетта на 2021 г., убедена е проф. Христова.