И малките да учат онлайн, обмислят здравните власти (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9165800 www.24chasa.bg
При нарастване на броя заразени у нас се очаква и малките ученици да преминат отново на онлайн обучение, както беше през пролетта. СНИМКА: ЛИЛИ КЛИСУРОВА

Детските градини в София ще продължат да работят

При запазване на темпа на заболелите ще има още затягане, но без локдаун

Малките ученици от 1-и до 7-и клас също да преминат на онлайн обучение. Това вероятно ще е следващата затягаща мярка, която здравните власти ще предприемат, ако заразените у нас продължат да нарастват в същия темп.

“Много е вероятно да се наложат мерки и за по-малките ученици. Ако данните покажат, че е необходимо, ще преминат на дистанционна форма”, обяви в сряда главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него е възможно още затягане на мерките, но без да се стига до “локдаун”. Вечерният час не е много ефективен, но

по общини, ако

се налага,

щабове могат

да го въведат, допълни той пред bTV.

“Ако нещата вървят така, със сигурност ще има удължаване на извънредната обстановка. Не обичам да правя прогнози, но гледам какво става в Европа. Там има доста по-тежка ситуация, например в Чехия”, коментира Кунчев. Ако не вземаме навреме мерки, може да се случи да имаме и

по 5-6 хил.

положителни

случая на ден”, каза още той.

Към момента не се налага затваряне на детските градини и ясли в София. Ако обаче новозаболелите продължават да се увеличават, е възможно на онлайн обучение да преминат и по-малките ученици, потвърди възможната следваща стъпка по-късно през деня вчера и кметът на столицата Йорданка Фандъкова. Това обаче трябвало да стане внимателно и на етапи.

Нови мерки в София за момента не се предвиждат, каза още Фандъкова. Трябва да се изчакат няколко дни, за да се види дали вече въведените ще окажат ефект върху броя на заболелите.

“За последното денонощие имаме 1085 новозаразени в София. Отбелязваме все пак и нещо положително - хоспитализираните са с 35 души по-малко спрямо предишния ден, но пък трима повече са настанените в интензивни отделения. Всички тези данни няма как да не ни тревожат. Надявам се, че всички граждани ще се включат активно в спазването на мерките”, апелира тя. Вече 20 полицейски екипа правят проверки за спазване на мерките в градския транспорт и метрото. Във вторник са съставени 6 акта и 35 полицейски разпореждания.

Проверени са и

над 750

търговски обекта Фандъкова обяви, че не само в метрото има болни служители. Заразени и карантинирани имало и в общинската полиция - към момента петима.

В трите общински болници, в които се лекуват болни от коронавирус, капацитетът вече е запълнен. Фандъкова даде пример с Втора градска, в която са разкрити допълнително легла, но няма медицински персонал, който да обслужва болните.