Сръбският парламент утвърди новия състав на правителството

https://www.24chasa.bg/novini/article/9166344 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Сръбският парламент утвърди днес новия състав на правителството на заседание без участието на опозицията, която бойкотира законодателния орган от юни, предадоха Франс прес и Ройтерс. В новото правителство на премиера Ана Бърнабич има паритет между мъжете и жените.

В правителството ще има 23 министри, основно от управляващата консервативна Сръбска прогресивна партия (СПП) и съюзниците й Социалистическата партия на Сърбия (СПС) и Сръбският патриотичен съюз (СПАС). В състава на новото правителство ще има 11 жени, което е предмет на гордост за премиера Бърнабич, отбелязва Франс прес.

Одобрението от 250-местния парламент, където управляващата коалиция има мнозинство от 230 депутати, се смяташе за формалност, посочва Ройтерс. "За" гласуваха 227 депутати, а "против" само петима от 232 присъстващи, предава БТА.

На власт от 2012 г., СПП на президента Александър Вучич постигна съкрушителна победа на последните парламентарни избори, но опозицията се противопоставя на авторитарния му стил на управление, отбелязва АФП.