Хиляди мюсюлмани в Мали недоволстват заради карикатурите на пророк Мохамед

https://www.24chasa.bg/novini/article/9166678 www.24chasa.bg
Палестинка минава покрай стена, на която се вижда френския президент Еманюел Макрон, в град Газа на 28 октомври 2020 г. Снимка: Ройтерс

Около 5000 вярващи мюсюлмани се събраха днес в и около Голямата джамия на малийската столица Бамако, за да изразят недоволството си от карикатурите на пророка Мохамед, които доведоха до криза между Франция и ислямския свят, предаде Франс прес.

"Спрете провокацията. Иначе ще се стигне до нещо по-лошо", бе написано на плакат в препълнената с хора джамия, в която присъстваше консервативният имам Махмуд Дико, една от най-влиятелните личности в Мали.

Организатор на събирането бе Висшият ислямски съвет на Мали, основната религиозна организация в тази страна с 90 процента мюсюлманско население. Организацията се противопоставя на безотговорните, позорящи, клеветнически и антирепубликански изказвания" на френския президент Еманюел Макрон "по отношение на исляма и във връзка с карикатурите", заяви заместник-генералният й секретар Муса Бокар.

Висшият ислямски съвет на Мали поиска френският президент да се извини на световната мюсюлманска общност, пише БТА.

"Франция и французите преминаха границите. Посегнаха към това, на което не може да се посяга, на нашия пророк Мохамед. Това е непростимо", заяви заместник-председателят на религиозната организация Мохамед Траоре.

По време на церемонията в памет на Самюел Пати, учител по история, който бе обезглавен, защото е показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед, президентът Макрон заяви, че Франция няма да се откаже от тези, в името на свободата на изразяването, припомня Франс прес.

Това стана причина за демонстрации в няколко страни.