България е на второ място по заболеваемост с COVID на Балканите (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9166995 www.24chasa.bg
Бойко Пенков

Достигнатият относител дял на имунитета в ЕС е по-малко от 15%, което все още прави далеч от колективния имунитет. Тва съобщи д-р Бойко Пенков заместник-министър на здравеопазването на брифинг на Министерство на здравеопазването. 

Наблюдава се непрекъснато увеличаване на броя на потвръдените случаи. Последните 6 дни заболеваемостта за 14 дневен период на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 и продължава да се покачва. Последните дни имаме 220 заразени на 100 000"

Със 120% нараства заболеваемостта за седмица. Наблюдава се ежедневен положителен приръст. България е на 21 място в ЕС и на 2 място на Балканския полуостров по заболеваемост от COVID-19 и на 10 място в ЕС по смъртност и на 4 място на Балканите.

Нараства и броят на починалите, като само за последната седмица броят им нараства с 50 на сто. Най-много са в групата 70-79-годишна възраст, които са 32 на сто от починалите.

Най-много болни са регистрирани в групата 20-60-годишна възраст. При учениците в гимназиален курс също се наблюдава нарастване на броя на заразените с инфекцията, както и сред децата в прогимназиален курс, като абсолютна стойност.

Тревожен ръст се отчита сред приетите за болнично лечение, както и на броят на пациентите, приети за интензивно лечение, които са 7 на сто от всички хоспитализирани с COVID-19, каза още Пенков.

Заразените лекари са 37 на сто от инфектирания медицински персонал, а 33 на сто са медицинските сестри.

Да не се използват имуностимуланти в големи количества, да не се предозира приемът на витамин Д, препоръча проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Преекспонирането на темата доведе в обществото да страх и недоверие, хората се подтиснаха. Лекарят напомни да се спазват противоепидемичните мерки.

На брифинга са проф. Кантарджиев, зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков и образователният министър Красиммир Вълчев. 

Очаквайте подробности!

България е на второ място по заболеваемост с COVID на Балканите (Видео)

България е на второ място по заболеваемост с COVID на Балканите (Видео)

България е на второ място по заболеваемост с COVID на Балканите (Видео)