7 общини стават по-зелени с подкрепата на Група ГЕОТЕХМИН

https://www.24chasa.bg/novini/article/9168277 www.24chasa.bg
Старт на инициативата в Мирково дадоха кметът Цветанка Йотина, д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин ООД и инж. Драгомир Драганов – изпълнителен директор на Елаците-Мед

Над 850 дървета и храсти засадиха с доброволен труд в Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица

Над 850 дървета и храсти са засадени в общините Етрополе, Мирково, Златица, Челопеч, Чавдар, Пирдоп и Копривщица. Озеленяването се извършва по програма „Нашето зелено утре“ на Група ГЕОТЕХМИН в партньорство с местните власти. Тя ще продължи и през ноември.

„Инициативата е дългосрочна. В периода 2011-2013 г. по програмата „Нашето зелено утре“ Група ГЕОТЕХМИН засади над 30 дка. Тази година „Нашето зелено утре“ е посветено на 30-годишнината от основаването на Геотехмин ООД. Ние бихме искали да дадем своя принос за увеличаване на биоразнообразието, озеленяването и благоустрояването в региона на дейност на Елаците-Мед АД“, каза д-р инж. Иван Вутов, заместник-управител на Геотехмин ООД.

Реализацията на „Нашето зелено утре 2020“ за засаждане на нова растителност в общините започна в края на септември. Четири дружества от Група ГЕОТЕХМИН - Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД, стартираха поредица от партньорски проекти по инициативата „Нашето зелено утре“. Тя е част от фирмената благотворителната програма „Българските добродетели“, създадена по инициатива на проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на Геотехмин ООД.

Еколози и специализирани лесовъди от всяка от общините партньори определиха какви дървесни и храстовидни видове да бъдат засадени в зависимост от климатичните особености и локалните почвени характеристики, като се съобразиха и с естествената растителност в района и местното биоразнообразие.

Четирите дружества осигуряват финансовите средства и техника за засаждането, а мениджъри и служители на компаниите дават своя принос като доброволци. Целта на кампанията е общините, в които Елаците-Мед АД развива своята дейност, да бъдат подпомогнати в усилията им да бъдат по-зелени и красиви. Обединяването на усилията и партньорските програми между бизнеса и общините, в които имат висок стандарт на жителите покрай предприятията от минната индустрия, ги превръщат във все по-благоустроени места.

Инициативата стартира на 28 септември в Златица на двете централни улици – „Софийско шосе“ и „Владислав Варненчик“. Дърветата там бяха подменени заради пределната им възраст - между 50 и 70 години. С времето те бяха силно увредени както механично, така и от патогени и болести. Масивната им коренова система беше нарушила целостта на тротоарите, което затрудняваше придвижването по тях. На мястото на старите дървета общинското ръководство реши да бъдат засадени нови. Инициативата в Златица продължи в Деня на българската община – 12 октомври. Екипът на Елаците-Мед АД заедно с общински служители засадиха 160 фиданки от видовете кълбовидна акация и каталпа – красиво дърво, което достига височина 25–30 метра. От дружеството беше осигурена водоноска за първото поливане на фиданките. Сега двете улици са с нови дървета, за които общината ще полага грижи, за да растат и Златица да се превръща в още по-красиво място за живеене.

Инициативата „Нашето зелено утре“ продължи в община Чавдар. В парковете, детската градина, двора на основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“, археологическия парк „Тополница“, фолклорния център „Чавдар“ и около параклиса „Света Петка“ на площите, определени от местната администрация, вече растат 30 японски вишни, 10 магнолии, 100 рози – дръвчета и храсти, 550 теменужки и декоративни треви за японската градина. Те бяха купени от общинското ръководство с дарените от четирите компании средства и засадени от служители на общината.

В началото на ноември в община Чавдар ще продължи засаждането на още над 250 фиданки липа и шестил, които ще служат за създаване на ветрозащитна преграда по подбалканския път към селото.

В Копривщица „Нашето зелено утре“ получи широка подкрепа сред обществеността, хора от различни възрасти се включиха в нея. На входа в Копривщица на определено от общината място за залесяване служители от общинската администрация, от общинско предприятие „Копривщица“, стопанисващо гората, и ученици от СУ „Любен Каравелов“ засадиха над 100 фиданки – японска вишна, хималайска бреза, дантелена бреза и декоративна ябълка. Засаждането продължи и на други терени, определени от местната власт – в градинката около СУ „Любен Каравелов“ и в източния край на града. С новата растителност Копривщица ще става по-зелена и по-красива, а това ще радва жителите и гостите на възрожденския град.

Инициативата на Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, Геотрейдинг АД и Геострой АД „Нашето зелено утре“ прехвърли Балкана и продължи в Етрополе. Над 100 дръвчета бяха засадени в града с доброволен труд на служители от фирмите по план, изготвен от лицензиран лесовъд на общината. Нови дървета вече има край парк „Езерото“, на бул. „Малък Искър“, в ОУ „Христо Ботев", пред спортна зала „Чавдар", на бул. „Александър Стамболийски", в градинката до Морената с възпоменателна плоча на Васил Левски, в централната градска част и на детски площадки. В озеленяването се включи кметът Димитър Димитров и зам.-кметовете, ръководството на Елаците-Мед, както и  някои от най-малките етрополци - деца от детските градини „Звънче" и „Слънчице". В инициативата „Нашето зелено утре“ с помощта на доброволци от общината и от дружествата дарители бяха засадени над 100 дръвчета - пурпурна ябълка, пурпурна слива, дървовидна роза, сребрист смърч, ясен, червен американски дъб, бреза, липа, кълбовидна акация и чинар.

На 28 октомври инициативата продължи и в село Мирково. Служители на Елаците-Мед заедно с фирмата доставчик на фиданките подготвиха терените за засаждането. Инициативата започна с личното участие на кмета на община Мирково Цветанка Йотина, зам.-управителя на Геотехмин д-р инж. Иван Вутов, изпълнителния директор на Елаците-Мед инж. Драгомир Драганов и общински съветници. Те засадиха 45 японски вишни на площада пред общината и на ул. „Александър Стамболийски“. Озеленяването в общината ще продължи с още японски вишни, ясенолистен явор, американски червен дъб и шестил. Общо ще бъдат засадени над 200 дървета. На двата площада – „Разкола“ и „Хармана“, вече има нови японски вишни. По ул. „Ал. Стамболийски“ са предвидени три вида дървесна растителност. С нови фиданки ще бъде озеленена и ул. „Г. М. Димитров“.

Още две общини, участващи в проекта - Челопеч и Пирдоп, организират залесяването на дървесните видове през ноември. В Челопеч общински служители ще залесяват с туя и различни видове кипариси градинката при чешма „Мургана“ и булеварда, както и на прилежащите терени около блоковете на жк „Младост“. В община Пирдоп предстои представители на местната власт да залесят над 100 дръвчета от различни видове.