Кошлуков: Новият закон за радиото и телевизията ще направи БНТ независима

https://www.24chasa.bg/novini/article/9168503 www.24chasa.bg
На срещата присъстваха директорът на БНТ Емил Кошлуков (горе ляво), Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството (горе вдясно), министърът на културата Боил Банов (долу вляво) и Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра (долу вдясно).

Боил Банов: Правим всичко това за гарантиране свободата на медийната среда

Голяма стъпка напред. Така генералният директор на БНТ Емил Кошлуков определи предложения законопроект за изменение на Закона за радио и телевизия, който провокира обществено напрежение и бе повод за оставката на шефа на БНР Андон Балтаков. След разпалената среща вчера между генералния директор на общественото радио Андон Балтаков и министъра на културата Боил Банов днес се състоя ново онлайн обсъждане. Този път между шефа на БНТ и министъра.

„Знаете, че има и публичен резонанс, най-вече от директора на националното радио, затова, че сме извадили вътре 8 члена спрямо договореното в работната група. Да, ще потвърдя и пред вас – така е, членовете касаят мандатността на генералните директори и съответно с тях връзките с управителните съвети, мандатността им и т.н. Знаете, че лятото имаше подобен законопроект с подобни текстове за увеличение на мандатите и т.н., който провокира силна реакция с подписи на известни интелектуалци. Това провокира брожения, което накара председателя на комисията по култура да изтегли неговия вариант на законопроекта. В този смисъл решихме да представим сега на обществото законопроект, който да бъде на основата на това, което правим, и да направим бюджета на обществените медии съотносим към държавните помощи, да го синхронизираме, да направим прогнозируемо бъдещето, начина на финансиране на обществените медии и т.н.“, обясни Боил Банов в началото на срещата, на която присъстваха също Ваня Бедрова, началник на кабинета на министъра и Миглена Кацарова, директор на правната дирекция в министерството.

„Ние не се вълнуваме много от мандати

Освен това, ако си спомням добре, през годините ние се борехме именно за това – да може обществото на свободен избор да избира депутати, които независимо да решат да правят закони. Това е само проект. Не смятам, че ние тук в БНТ или вие в министерството, или където и която да е група определя дневния ред. Това е в парламента. Така че предстои депутатите да решават тези членове, които вие споменахте. А и тези текстове не са толкова важни“, заяви Кошлуков. Според него предложения на министър Банов закон е голяма стъпка напред.

„Много труд беше хвърлен и смятам, че този труд не е на халос

Имаме закон, който е принципно, генерално различен от досегашния. Отговаря на новите нужди и условия в XXI век. За което искам да поздравя цялата работна група. Този труд го оценяваме високо в БНТ“, каза още той.

Според Кошлуков най-важна е стъпката по определяне на бюджета на обществената телевизия – това, че той вече няма да се смята на час програма, както е в момента, а ще се извършва по методология за оценка на разходите, както е по света. Така по думите му БНТ вече ще може да има бюджет, който да я направи независима от политически влияния и промени.

„Когато една субсидия се изчислява по ясна методика, тя не зависи  от който и да е финансов министър или от който и да е кабинет. За това нещо изказвам още веднъж нашата признателност“, заяви шефът на обществената телевизия.

Той подчерта, че богатството на БНТ е в културната история на България – архивите на телевизията от времето, когато тя е била единствената в страната, а и от 90-те години на миналия век, когато е най-голямата. Затова той е благодарен, че в закона е добавена нова точка, касаеща именно съхраняването на тази памет. Кошлуков подчерта и приноса на новия закон за разрешаването на друг наболял проблем на обществената телевизия – нуждата от спътник за БНТ 4, който е канал, създаден за българите в чужбина, но „едва ли някой българин ще си сложи сателитна чиния специално, за да гледа БНТ 4“.

Според него няма нужда вече от спътници и сънародниците ни в чужбина получават достъп до БНТ 4 по интернет или чрез пакетите за български телевизии. Отпадането на такъв спътник облекчава финансово бюджета на БНТ. Кошлуков напомни, че би било добре да се разгледа и принципа на разпространение на БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 3 чрез мултилекс, което формира огромни дългове за телевизията.

„Вероятно е добре да обмислим необходимо ли е и трите програми на БНТ да плащат такава висока такса при положение, че потреблението им е еднакво“, заяви Кошлуков и подчерта, че е наясно, че тази тема не е лека, но само тази година дълговете на телевизията клонят към 30 милиона лева само заради това разпространение и телевизията е във финансов колапс.
Всички бележки и коментари на БНТ по проектозакона ще бъдат входирани в министерството на културата до края на тази седмица, пое ангажимент Кошлуков.

В рамките на работната група всичко ще бъде обсъдено и проанализирано, обясни министърът на културата.

„Всичко, което се прави в този законопроект, е за гарантиране свободата на медийната среда“, заяви Банов.

Предстои министърът на културата да се срещне и със Съвета за електронни медии заради промените в закона, но това ще стане другата седмица.