Лукашенко смени вътрешния министър на фона на протестите в Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9168612 www.24chasa.bg
Беларуският лидер Александър Лукашенко СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко смени вътрешния министър Юрий Караев в момент, когато страната е обхваната от масови протести, призоваващи за оставката на държавния глава, предаде Ройтерс, като се позова на агенция БелТА.

Лукашенко определи Караев и още двама души, които имат опит в апарата за сигурност, за президентски сътрудници. Тримата също така ще бъдат "инспектори", отговарящи за важни райони в Беларус.

Министър на вътрешните работи става Иван Кубраков, който като началник на полицията в Минск досега ръководеше твърдия отговор на властите към протестите, избухнали след президентските избори на 9 август.

Смяната на вътрешния министър е поредният ход на Лукашенко с цел да укрепи контрола си върху апарата за сигурност, след като се сблъсква с демонстрации и стачки, продължаващи вече почти 12 седмици, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Положението на Лукашенко изглежда по-сигурно, след като националната стачка, за която призова опозицията, не успя да доведе до спиране на икономиката тази седмица.

Над 16 000 човека са арестувани от началото на протестите. Демонстрациите обаче продължават, особено в университетите, а промяната в правителството предполага, че Лукашенко е разтревожен заради времето, което отнема справянето със съпротивата срещу неговото управление, и смята, че трябва да се направи повече.

Президентът също така нареди да бъдат подсилени въоръжените доброволчески формирования, които на теория вече съществуват, но на практика още не са играли роля в кризата.

Другите двама нови президентски сътрудници са Валерий Вакулчик, оглавявал осем години Комитета за държавна сигурност, и бившият заместник-министър на вътрешните работи Александър Барсуков.

Караев ще отговаря за Гродно близо до границите с Полша и Литва, Вакулчик - за Брест до полската граница, а Барсуков - за Минск.

Наблягането на сигурността в райони, граничещи със страни от НАТО, е в съответствие с многократните твърдения на Лукашенко, че НАТО и Западът разпалват размирици в Беларус.

Президентът заяви пред новите си сътрудници, че те ще отговарят за много важни райони на Беларус "във връзка със събитията, които се случват и още не са приключили - ние все още не знаем до какво може да доведе това".

Караев, Барсуков, Вакулчик и Кубраков са сред хората, на които Европейският съюз наложи санкции по-рано този месец заради ролята им в репресии, сплашване и произволни арести на протестиращи след изборите. Първите трима също така бяха обвинени, че са отговорни за изтезания. Караев, Барсуков и Кубраков са обект и на американски санкции.