С такси извън градовете - най-много 50% над цената

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169257 www.24chasa.bg
Таксиметровите превозвачи вече няма да плащат такси за всяка промяна в лиценза.

Първоначалната такса за пътуване извън населеното място може да е максимум тройна на тази, която е вътре в града

От 1 януари 2021 г. се слага ограничение на тарифата за таксиметровите превози извън чертите на населеното място. Тя може да е максимум с 50% по-висока от тарифата за 1 километър пробег в населеното място, която таксиметровият превозвач си е поставил. Това гласи текст в проект за промяна на наредбата за таксиметрови превози, който е пуснат от транспортното министерство за обществено обсъждане.

Например, ако такси вози в столицата за 80 ст. на километър по дневната тарифа и по 1 лев през нощта, то извън околовръстното той не може да слага тарифа, която да е по-висока от съответно 1,20 лв. през деня и 1,50 лв. през нощта.

Освен това първоначалната такса за возене извън населеното място може да е двойна до тройна на тази, която е за населеното място. В случая със столицата, ако първоначалната такса е 1 лев, то за возене извън града може да е най-много 3 лева.

Според наредбата обаче няма горна граница за тарифата, на контрол подлежи само съотношението между отделните цени, т.е. един таксиметров превозвач може спокойно да сложи и 10 лева за километър в населено място и 12 лв. извън населеното място.

Промяната, която тепърва ще се дебатира, върви с куп други промени, които засягат самите таксиметрови компании. Предвижда се например базите данни на общините, в които те вкарват конкретните разрешителни за таксиметрови превози на територията на общината, да се обединят с базата данни на транспортното министерство за издадените лицензи. Кандидатите за таксиметров превоз ще подават документи само в общината, а тя ще ги придвижва до министерството. След това, ако се налага промяна на обстоятелствата, документите пак ще се подават в общините, вместо както досега да се ходи и до министерството. Няма да се събират и такси за промени в обстоятелствата.