Бивш премиер на Малайзия: Мюсюлманите имат право да убиват французи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169297 www.24chasa.bg
Бившия премиер на Малайзия Махатхир Мохамад СНИМКА: Ройтерс

Туитър в крайна сметка анулира туит на бившия премиер на Малайзия Махатхир Мохамад, според когото мюсюлманите имат право да "убият милиони французи", предаде Франс прес.

В своя блог по-рано днес 95-годишният Махатхир, уважаван лидер в мюсюлманския свят, заяви, че вярва в свободата на словото, но добави, че то не трябва да бъде използвано за обиждане на други хора, предаде Ройтерс.

"В хода на своята история французите убиха милиони хора. Мнозина от тях бяха мюсюлмани. Мюсюлманите имат право да са гневни и да убият милиони французи заради някогашните кланета", заяви Махатхир. "Но като цяло мюсюлманите не са прилагали закона "око за око, зъб за зъб". Мюсюлманите не го правят. Французите не бива да го правят". Махатхир след това сподели публикацията от блога и в Туитър, предаде БТА.

"Понеже вие обвинихте всички мюсюлмани и религията на мюсюлманите за това, което беше извършено от един гневен човек, мюсюлманите имат право да накажат французите", каза той.

Първоначално Туитър заяви, че посланието нарушава правилата му за възхваляването на насилието, но че може да е в обществен интерес публикацията да остане. В крайна сметка туитът беше оттеглен, след като Франция настояваше направо да бъде заличен акаунтът.