Испания удължи с 6 месеца извънредното положение заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169337 www.24chasa.bg
Испанският парламент одобри днес предложението да бъде удължено с шест месеца извънредното положение СНИМКА: Ройтерс

Парламентът на Испания прие днес решение, с което срокът на извънредното положение в страната се удължава до месец май 2021 г. с цел овладяване на коронавирусната епидемия, предаде АП.

Правителството и парламентът се споразумяха през март догодина да има ново гласуване за евентуалното прекратяване на извънредната ситуация, предаде БТА.

В неделя централното правителство в Мадрид обяви второто за страната извънредно положение, като наложи и полицейски час от 23 ч. до 6 ч. на следващия ден. От мярката са изключени Канарските острови в Атлантическия океан. Въведеният извънреден режим на национално ниво позволява на властите в 17-те автономни области да налагат допълнителни ограничения, вкл. затваряне на регионалните граници.

През миналата седмица Испания стана първата европейска държава с над един милион регистрирани случаи с коронавирус. Починалите от усложнения заради Ковид-19 в страната са най-малко 35 хиляди. Здравни експерти обаче твърдят, че действителният брой може да е три пъти по-голям заради липса на тестове или информация.

За последното денонощие в Испания са били установени рекордните 23 580 нови случая с коронавирус. С тях общият брой от началото на пандемията възлиза на 1 136 503, обяви днес министерство на здравеопазването. Новите смъртни случаи са 173, след като вчера бяха 267, и вече са 35 639 общо.