240 студенти по медицина готови да влязат в системата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169470 www.24chasa.bg
40% от гласувалите 600 студенти в анкета на Асоциацията на студентите-медици са готови да се включат като доброволци. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Искат добро заплащане и предпазни средства

И интернистите могат да лекуват вируса, нека се включат, призова шефът на “Александровска” проф. Борис Богов

240 студенти по медицина в страната са готови да влязат в здравната система, за да помагат на лекарите и медицинските сестри в болниците. Това показва анкета на Асоциацията на студентите медици в България (АЦМБ), изготвена, след като държавата отправи апел към тях да се включат в битката с коронавируса.

Досега 600 бъдещи лекари са попълнили анкетата, а съгласие да участват като доброволци са дали 40%, разказа пред “24 часа” Диян Ганев. Той е стажант лекар и му остават 3 държавни изпита, за да се дипломира в МУ - София. През пролетта Диян бе сред доброволците в инфекциозната клиника на ВМА. Сега отново е подал документите си и очаква да го потърсят.

Заявка да станат доброволци във военната болница са пратили десетки хора, сред които

освен студенти

има психолози,

военнослужещи

и работещи

в БЧК,

допълниха от ВМА.

За да се включат в системата, студентите настояват за две неща - да им бъдат подсигурени лични предпазни средства и графикът им да бъде съобразен с датите им за изпити и лекции. Повечето от тях искат и да получат възнаграждение за труда си.

А от помощта на младите си колеги медиците в болниците ще имат все по-голяма нужда. 4000 се очаква да станат хоспитализираните пациенти с COVID-19 до седмица или 10 дни, предупреди шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов на брифинга на здравното министерство в четвъртък.

“В момента имаме заразени над 2000 колеги. Дифузното разпространение, започнало в повече от 18 области, ще продължи и всички сме ангажирани в този процес. С този темп на нарастване на заразените, който е около 10% на ден, се очаква следващите 7 до 10 дни хоспитализираните да стигнат 4000, което значи, че 220-250 от тях ше бъдат в интензивни отделения и клиники. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва”, каза проф. Балтов и отново призова за активното включване и на частните болници.

“Пирогов” разкри вчера още две отделения за лечение на коронавирус. Те ще са с по 30 легла, като едното ще е само за персонал на болницата, а другото за средно тежки случаи.

Ново COVID отделение за 40 болни, за които ще се грижат 18 лекари и 23 медицинки сестри, отваря и УМБАЛ “Дева Мария” в Бургас. Към момента тя разполага с 10 легла плюс 2 интензивни, но напливът бил огромен и непрекъснато връщали пациенти.

“Имаме екипи за 40 легла, затова изнесохме COVID отделението в сградата на Военна болница в центъра на Бургас, където досега се намираше онкологичното ни отделение”, каза собственикът на “Дева Мария” Семир Абумелих.

Освен инфекционисти и вирусолози коронавирус могат да лекуват и специалистите по вътрешни болести, каза вчера и шефът на Александровска болница проф. Борис Богов.

“Това са едни от най-компетентните специалисти и тези, които са в общински, държавни, частни болници със специалност “Вътрешни болести”, абсолютно качествено могат да менажират пациенти с COVID-19”, призова ги той също да се включат в лечението.

Лекарският съюз също започна кампания за координиране набирането на студенти - доброволци. Лечебните заведения ще попълват формуляри със заявка за броя и вида на доброволците, от които имат нужда. Според тях БЛС ще създава

обяви, които

ще публикува

в jobs.bg

През нея кандидатстващите ще се свързват директно с болницата, която ще прави подбора, казаха от съсловната организация.

Според студентите по медицина обаче е по-добре да се създаде централизиран регистър, до който достъп да имат както вузовете, така и студентите. Координирането пък да е от Министерството на здравеопазването, което има достъп до информация къде какъв недостиг на специалисти има по области и ще може да прави по-ефективно разпределение. Когато се изпращат доброволци в други градове обаче, е нужно да бъде осигурено и общинско жилище, смятат студентите.

Депутат от ГЕРБ пак се върна като доброволец в болницата в Разлог

ТОНИ МАСКРЪЧКА

Народният представител от ГЕРБ д-р Емил Тончев отново се върна като доброволец в отделението по образна диагностика в МБАЛ - Разлог, където бе началник, преди да влезе в Народното събрание.

“Върнах се в МБАЛ - Разлог, като доброволец, когато не съм в парламента, за да помагам на колегите си в тази тежка ситуация, когато броят на заразените расте всеки ден. Това е дълг на всеки лекар, това е моята работа. Не мисля, че правя нещо специално, когато в събота и неделя съм на първа линия в помощ на моите съграждани от Разлог и на хората от общината", коментира д-р Тончев. И през март и април - в началото на пандемията, д-р Тончев се върна на работа в отделението по образна диагностика, за да помага на останалата единствена лекарка там. 

Сериозен проблем с медиците изпитва болницата в Благоевград. Изцяло запълнени са вътрешното и инфекциозното отделение, където са пациентите с коронавирус. Преди дни бе обособено и трето COVID отделение - УНГ, което също се запълни. Легла може и да намерим допълнително, но няма медицински персонал, каза директорът д-р Огнян Митев и призова лекари и сестри да се включат като доброволци.

Студенти от Факултета по обществено здраве в ЮЗУ “Н. Рилски” вече работят в болницата в Благоевград от юли. Четири студентки по специалностите “Акушерство” и “Медицинска сестра” са назначени като болногледачи в двете отделения - вътрешно и инфекциозно, където са настанени пациенти с коронавирус.