8 месеца след началото на пандемията: пишат софтуер за SMS до инфектираните (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9169508 www.24chasa.bg
Временната шефка на СРЗИ д-р Илонка Маева дава част от доставените флакони ремдесивир на началника на ВМА ген.- майор Венцислав Мутафчийски. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Бързите тестове за Спешна помощ и болници все още не са закупени

Личните лекари няма да дават от 1 ноември направления за тестване - още преговарят как да го правят, за да не влизат болни хора в кабинетите

Осем месеца след началото на пандемията у нас здравните власти тепърва започнаха да мислят за облекчени мерки за издаване на направления и уведомяване на заразени и контактни. Оказва се, че от пролетта насам въвеждането им не е подготвено и сега се прави по спешност.

Софтуер за SMS известяване на заразени с COVID и контактни е една от идеите, след като се видя, че екипите на РЗИ не смогват с тази задача. Решението да започне работа по такава система е в ръцете на здравното министерство, обясни временната директорка на столичното РЗИ д-р Илонка Маева.

Проблемът е, че при над 2000 положителни на ден здравните инспектори не смогват да ги уведомяват, още по-малко - контактните им. Те трябва да обикалят лично по адресите, което отнема дни. От столичната инспекция вече са говорили с представители на “Информационно обслужване”, които са уверили, че е възможно да се създаде такава система и дори е подадено писмо с предложението до МЗ.

Идеята е при положителен тест от РЗИ да издирват телефоните на контактните и също ще ги въвеждат в системата. Така бързо ще бъдат уведомени с SMS, че трябва да се самоизолират, за да не разнасят вируса.

“Каквото ни се възложи, ще бъде изпълнено, но не искам да коментирам нещата, преди да са се случили, защото освен всичко останало сме и търговско дружество и това са бъдещи търговски планове, макар и от национално значение”, каза за “24 часа” шефът на “Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов. Били в непрекъснат диалог с МЗ.

Софтуер за SMS известяване се ползва в редица други страни. Има и такъв, който изисква всеки жител да извести властите, щом излезе от дома си, обясни проф. Константинов, но не се ангажира с прогноза колко време би отнело да се направи система и в България и колко би струвала тя. “Ще трябва цялото общество да се включи в тази задача. Това засяга всички ни”, каза още той.

Друг проблем на здравните инспектори по думите на шефа на НЦЗПБ и член на националния щаб проф. Тодор Кантарджиев е, че от агенциата по безопасност на храните не искали да поемат контрола над изпълнението на всички мерки от страна на заведенията за хранене. От БАБХ коментираха пред “24 часа”, че контролират употребата на лични предпазни средства - маски или шлемове от персонала, зает в хранителния сектор, но спазването на противоепидемичните мерки от клиентите не попадало в обхвата на контрола им. От началото на извънредното положение до 23 октомври БАБХ е извършила 20 782 проверки, издала е 1881 предписания и 52 акта. По още 2 направления България не се е подготвила за месеците от началото на пандемията. Тепърва ще се купуват бързи тестове, с които да се проверяват всички пациенти на Спешна помощ. Те са и най-доброто средство за вход в болница, защото резултатите излизат след 20 минути. За целта държавата отделя 1,5 млн. лв.

Личните лекари пък, които от 1 ноември щяха да издават безлимитни направления за тестване, нямат готовност да стартират тази дейност. Те настояват да могат да го правят по електронен път и се работи върху това, обясни зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Работело се още по увеличаване на специалистите, които ще могат да издават направленията, а именно алерголози, УНГ и вътрешни болести.

Училищата да затварят последни, не първи, поиска Красимир Вълчев

Училищата трябва да бъдат затваряни последни, а не първи, като решенията за това трябва да се взимат локално, според ситуацията, а не на национално ниво.

На тази позиция застана в четвъртък министърът на образованието Красимир Вълчев. Направи уговорката, че при утежнената обстановка влязлото в сила от вчера дистанцинно обучение на гимназистите е разумно и балансирано, защото при тях то е по-ефективно, отколкото при по-малките. 

Вълчев даде за пример Франция и Германия, където се въвеждат много по-строги мерки от България, но училищата остават отворени. Сега изглежда, че затварянето на училищата има най-малък социално-икономически ефект, но в дългосрочен план рискуваме сериозни последици, предупреди министърът.

15 училища в страната са преминали изцяло на онлайн обучение за две седмици по искане на директорите им, включително и за по-малките ученици, съобщи той. Те са основно в София, Търговище, Габрово, Шумен и Разград. Има и едно частно. Очаква се обаче да станат повече, призна Красимир Вълчев.

“Продължавам да твърдя, че присъственото обучение е най-доброто и не трябва да възвеличаваме обучението в електронна среда, тъй като при него има дефицити със социализацията, има психическа умора и има дефицити дори при ефективния образователен процес”, коментира той.

Доставиха 2600 флакона ремдесивир, още 6000 идват през ноември

Първа доставка от 2593 флакона от лекарството ремдесивир пристигна у нас в четвъртък. Медикаментът, който се използва за лечение на пациенти с COVID-19 в средно тежко и тежко състояние, бе доставен в държавната фирма “Бул Био”, откъдето ще бъде разпределен към всички РЗИ-та в страната.

Количеството ще стигне за 260 пациенти и ще покрие нуждите за 25 дни, каза зам. здравният министър д-р Бойко Пенков.

Тази доставка е първата по договора между България и фирмата производител, който е за общо 32 593 флакона и е за период от 6 месеца - до март 2021 г. Вчерашната доставка е за 2,1 млн.лв.

Следващата доставка ще бъде през ноември. Тогава се очакват 6000 флакона. 

Срещу COVID: лимон с хлебна сода и храната за вкъщи да минава за 2 мин през микровълновата

При поръчка на храна за вкъщи тя да минава за 2 минути през термична обработка в микровълновата. Така, ако по парчето пица например има коронавирус, той ще бъде унищожен.

Този и други съвети за бързи и лесноприложими мерки по време на епидемията даде шефът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Възможно най-дълго да държим отворен прозореца, когато сме в затворено помещение или в градския транспорт, каза още професорът.

Тези, които носят очила пък, да не ги свалят, когато са на работа. Те са допълнително предпазно средство, защото често заразяването с COVID-19 ставало именно през очите. При болки в гърлото пък е важно веднага да се започне с прием на лимон със сода, за да предотвратим по-сериозна инфекция, припомни той.

Да се наблегне още на правилното хранене, физическата активност и добрите емоции, посъветва Кантарджиев, а да не се разчита изцяло на имуностимулатори.

Най-важната мярка обаче остава носенето на маска.

“Никой не се е задушил от маската. Не е кой знае какво. А когато някой дойде при мен и разговаря на метър и половина с маска, разбирам, че ме уважава и пази и моето здраве”, каза професорът.