В Словения без маски навън, спортуват при разстояние 3 м

https://www.24chasa.bg/novini/article/9170799 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

На жителите на Словения се разрешава да не носят маски по време на разходки в паркове и при индивидуални занимания със спорт при възможност да осигурят физическа дистанция от най-малко три метра. Това обяви на пресконференция представителката на Инспекцията за обществено здраве на Словения Деана Потза, цитирана от ТАСС.

Въпреки клаузите в други постановления, самотно живеещите или съвместно живеещите лица не са длъжни да носят маски за разходки в зелените зони, а също при спортни занимания, ако е възможно да се поддържа постоянна дистанция не по-малка от три метра, заяви Потза.

Зелените зони не са тротоари и не са пътища, подчерта представителката на инспекцията. Като спорт може да се разглеждат и разходките, но естествено не в центъра на града, подчерта тя.

Преди това за подобна разходка без маска в зелена зона се налагаше глоба от 400 евро, предава БТА.

От 19 октомври правителството на Словения обяви режим на епидемия на територията на страната. Забранени са всички обществени мероприятия, затворени са образователните институции, прекратена е работата на всички обществени заведения, които не са в сферата на жизнено важните. Излизането от вкъщи е възможно само при наличие на маска, а излизането от общината на местоживеене и в чужбина - само при много основателни причини. Полицията прави проверки по пътищата и в транспорта, а от 21 до 6 часа има вечерен час.