Втората пенсия може да се прехвърли в НОИ до 30 юни 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9170963 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

В периода от 1 януари до 30 юни 2021 г. всички хора, които са пропуснали 5-годишния срок за промяна на избора на осигуряване в универсален пенсионен фонд, могат да упражнят това свое право. В същия период, хората, на които вече е отпусната пенсия без да са успели да променят осигуряването си, ще могат да поискат преизчисляването й без намаление на индивидуалния коефициент, ако прехвърлят във фонд "Пенсии" средствата си от индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, подготвени от Министерството на труда и социалната политика, напомнят от социалното министерство в публикация в страницата на министерството във фейсбук.

Вижте материал на "24 часа" по темата

Измененията са част от проекта на Закона за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., който беше одобрен от правителството и който предстои да бъде гласуван в Народното събрание.

Новите разпоредби предвиждат още, че при определяне на редукцията на индивидуалния коефициент, когато кандидат-пенсионерът се осигурява и в универсален пенсионен фонд, се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в бюджета на ДОО в размер 12 на сто върху сбора на осигурителните доходи на всички осигурени лица за всяка календарна година в периода от 2009 година до 2015 година. При определянето на размера на намалението на индивидуалния коефициент ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд.

С оглед гарантиране правата на всички пенсионери, пенсиите, отпуснати с намален индивидуален коефициент също ще бъдат преизчислени.