Сачева: Преизчислението на пенсиите оставя до 1,1 млн. души без увеличение

https://www.24chasa.bg/novini/article/9171322 www.24chasa.bg
Деница Сачева СНИМКА: Велислав Николов

Правилата за изплащане на вторите пенсии трябва да са готови до края на годината

Преизчислението на пенсиите с актуален доход от 2015 г. ще струва над един милиард лева, но ще остави без увеличение 1,1 млн. души. Това каза социалната министърка Деница Сачева на разискванията в парламента. 

2,7 млрд. лв. пък е сметката, ако пенсиите се преизчислят с доход от 2018 г. Тога без стотинка остават 543 хил. пенсионери. Най-скъпо ще  излезе, ако се вземе доход от миналата година. Тогава сметката  е 3,7 млрд. лв., но пак  368 хил. пенсионери нямаше да получат увеличение. "Когато говорим за преизчисляване, нека ясно си дадем сметка колко струва то и ясно да кажем на хората, че то ще остави големи групи от пенсионери без увеличение", обясни Сачева. Тя бе категорична, че справедливото решение е вдигането на пенсиите по т. нар. швейцарско правило. "Трябва да се следва тази политика, която вече е приета през 2015 г.", каза Сачева.

До 31 декември социалната министърка Деница Сачева трябва да представи в парламента и промени в Кодекса за социално осигуряване, които да регламентират фазата за изплащане на вторите пенсии. През 2019 г. бившият социален министър Бисер Петков бе готов с проект. Той предвиждаше хората, които имат натрупани в личните си партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, да получават пожизнено плащане. Ако парите в партидата не стигат, но са повече от 3 минимални пенсии, щеше да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период. А хората с най-малки спестявания могат да изтеглят парите си наведнъж. За втора пенсия внасят пари в частните пенсионни фондове всички, родени след 1 януари 1960 г.

От 1 януари до 30 юни догодина към НОИ ще може да се прехвърлят и изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г. Тази промяна ще бъде записана още в проектобюджета на държавното обществено осигуряване. „За да се осигури равнопоставеност тази възможност трябва да се даде и на тези хора, които са с ранно пенсиониране, ако прехвърлят средства от индивидуалната си партида от универсалния пенсионен фонд във фонд „Пенсии“, каза Деница Сачева. Заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст.

Освен това държавата предлага да се намали и коефициентът на редукция на пенсиите. „Даваме възможност на НОИ да отмени своята методика и да предложи коефициент на редукция под 10%“, обясни Сачева. 

С година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. Вместо до началото на 2023 г., тази опция да е възможна до 1 януари 2022 г., залагат управляващите. След тази дата пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 г. Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които старата формула с 3-те “златни години” е по-изгодна. „Няма ощетяване на пенсионерите. Има точно обратното - облаготетелстване“, каза социалната министърка. През последните две години пък новата медодика се оказала по-благоприятна за 2/3 от пенсиониралите се. Освен това тя давала с 27% по-висока пенсия в сравнение с трите "златни години". 

„Не е необходимо да се разработва цялостна нова визия за краткосрочна нова пенсионна политика и реформи в първия стълб, а трябва да бъдат подкрепени мерките, които вече сме предложили и включили в закон за Държавното обществено осигуряване“, каза социалната министърка.

"До края на ноември имаме готовност да внесем за обществено обсъждане промени в Кодекса за социалното осигуряване", каза още Сачева.

Лют спор се разрази между „Обединени патриоти“ и БСП по време на разискването на пенсионната политика. „При вашето управление пенсията беше 3 долара“, обърна се патриотът Юлиан Ангелов към левицата като добави, че „лошото управление“ на коалицията на ГЕРБ с ОП е довело до двойно увеличаване на пенсиите. Той засипа социалистите с обвинения, че нямат потенциала да управляват, а партията гонила само лични интереси. „На Костов хората направиха лошата пенсионна система“, добави още Ангелов.

Социалистите не останаха длъжни на критиките. „Нищо за пенсионерите и затвърждаване на хаоса“, така Георги Гьоков от БСП нарече пенсионната политика на управляващите, като подчерта, че българските пенсионери са най-застрашените в Европа от бедност. Съпартийката му Весела Лечева отправи критики към минималната пенсия, като нарече решението политическо.