Български стартъпи разработват интересни финтех решения като част от Програмата за иновации на Visa

https://www.24chasa.bg/novini/article/9171671 www.24chasa.bg
Севдалина Василева, генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър, и Даниел Томов, управляващ партньор в Eleven, по време на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България

Застраховката „Гражданска отговорност“ или каското на колата изтичат и за подновяването им трябва да отделите време, а това е направо невъзможно. Българският стартъп Boleron предлага решение на този проблем, като спестява посещението в офис и дава възможност застраховките да се подновят от дома в удобно за клиента време.

Boleron е една от петте иновативни компании, които разработват бъдещето на разплащанията в новия сезон на Програмата за иновации на Visa в България. Тя се осъществява в партньорство с фонда Eleven и в момента тече вторият й сезон

Целта на Програмата е дa вдъxнoви cъздaвaнeтo нa cлeдвaщo пoкoлeниe peшeния зa дигитaлни paзплaщaния, кaтo пoзвoлявa нa cтapтъпи в paнeн cтaдий нa paзвитиe дa пoлзвaт глoбaлнaтa инфpacтpyктypa нa Vіѕа. Освен това, компаниите, които са част от нея, получават подкрепа от водещи експерти по разплащанията, достъп до банките клиенти на Visa и общността на Eleven и да се възползват от платформата за разработчици на Visa (VDP). Стартъпите имат възможността да доказват концепцията си (POC) и пилотни проекти с глобалната партньорска мрежа на Visa от банки, издаващи карти, и от търговци.

Началото на Програмата бе дадено през 2018 г. Тогава от 59 кандидатури бяха избрани шест стартъпа, които да бъдат част от първата кохорта. Те са:

- Payhawk, който предлага на малките и средните предприятия платформа за фирмени картови решения с автоматизирано управление на разходите, чрез която да се проследяват разплащанията на всеки един служител или отдел. Програмата им помогна да се развият извън границите на страната ни и сега компанията работи на 15 европейски пазара.

- Analytics for everyone –разработват решения за анализ, насочени към кредитно точкуване и оптимизация на портфолиото. A4E успя да разшири екипа си и да намери инвеститори в рамките на една година след присъединяването си към Програмата.

- Cashwave – облачната платформа за корпоративни подаръчни карти и ваучери. В резултат на наставничеството и методологията на Програмата стартъпът усъвършенства стратегията си и пусна нов продукт на пазара.

- LogSentinel – предлагат сигурни решения за проследяване на одита чрез блокчейн защита. По време на Програмата Visa ги свързва със своите партньори банки и компанията успя да работи върху интересни и различни случаи от реалната среда.

- NOTO – единно решение за борба с прането на пари, наблюдение на риска и измамите. Благодарение на участието си в Програмата, компанията успя да се утвърди на пазара и това й помогна да придобие по-голяма разпознаваемост в страната.

- Reloyalty – напълно автоматизирана платформа за лоялност за търговците. Най-голямата добавена стойност от участието на компанията в Програма за Иновации на Visa беше обратната връзка, която успя да получи, и потвърждението, че Reloyalty е на правилния път

По време на първия сезон от Програмата бяха организирани и проведени над 150 менторски часа с експерти на Eleven и Visa от Сан Франциско, Лондон, Тел Авив, Берлин. Компаниите имаха възможност да се включат в 8 дизайн спринта. В допълнение, стартъпите участваха и нетуъркинг сесии на финтех конференции в Берлин, Париж, Тел Авив, Лондон и Амстердам, по време на които те имаха възможност да се запознаят с ключови инвеститори. Срещите и представянията пред потенциални клиенти, фондове за рисков капитал и бизнес ангели бяха 25. Вследствие на всички тези активности стартъпите привлякоха над 5 млн. евро инвестиции.

В момента всеки от стартъпите е на различен етап от своето развитие. Някои вече разрастват своята дейност благодарение на привлечените инвестиции от Eleven Ventures, а други са в процес на набиране на средства. Трети са се насочили към експанзия в Централна и Западна Европа, като Payhawk и LogSentinel. Някои, като NОТО и LogSentinel са на етап пилотен проект, съответно с Райфайзенбанк и Management Financial Group, а Payhawk – с Visa.

След изключително успешния първи сезон, в началото на месец април 2020 г. към Програмата се присъедини втора кохорта от компании.

Вторият сезон на Програмата се фокусира върху четири предизвикателства за решаване на реалните проблеми пред потребителите, малките фирми и финансовите институции. Те са свързани с изграждане на бъдещето на търговията на дребно, ускоряване на банковата трансформация, задвижване на трансграничната икономика и стимулиране на социалната промяна.

Финтех компаниите от втория сезон на Програмата за иновации на Visa са:

- Boleron, който предлага услугата за онлайн застраховане

- e-Collect – напълно автоматизирана платформа за управление на вземанията, която обработва фактури, отправя постоянни искания за плащания, както и свързва всички клиенти, независимо къде се намират

- New Pay – решение, което предоставя алтернативни методи за разплащане на онлайн купувачите и търговци, вкл. моментално финансиране.

- PayByFace – първият чуждестранен стартъп, част от Програмата, който предлага платформа за биометрична обработка на плащанията и дава възможност на клиентите да правят разплащания при регистрирани търговци чрез лицата си.

- IRIS Solutions, който осигурява достъпни и сигурни плащания за крайни потребители и търговци въз основа на Open API / PSD2. Един от основателите на компанията е Галя Димитрова, която е първата жена, присъединила се към Програмата. Това се случи в резултат на допълнителната цел, която тази година Програмата за иновации на Visa в България си постави – да насърчи в нея да участват повече жени. Действията са в съответствие с глобалната цел на Visa за приобщаване на жените във всички аспекти на живота. Специално за дамите бе създадена отделна категория за жени предприемачи чрез отворена покана.

Стартъпите от първата кохорта Cashwave, LogSentinel, Notolytix, Payhawk и Reloyalty, заедно с компаниите от втората кохорта Boleron, eCollect, Iris Solutions, NewPay, PayByFace, представиха своите иновативни решения по време на първия Demo Day на Програмата за иновации на Visa в България. Той бе част от тазгодишния DigitalK, един от най-големите технологични форуми в региона на Югоизточна Европа. Те демонстрираха напредъка си при популяризирането на своите продукти и услуги по време на Програмата и своя потенциал за трансформиране на платежната екосистема.