Трус с магнитуд 6,7 в Гърция и Турция разлюля градове в България (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9171904 www.24chasa.bg

Земетресение с магнитуд 6,7 по Рихтер в Западна Турция беше усетено по високите етажи в София, Хасково, Бургас, Пловдив и Казанлък в 13:51 ч.

Епицентърът на труса е на 50-60 км от турския град Измир, до гръцкия о-в Самос, а разстоянието от София е на около 550 км. Това каза за "24 часа" дежурният сеизмолог от Геофизичният институт на БАН Драгомир Драгомиров.

Това е зона, я която могат да се генерират такива събития и със сигурност ще има последствия. В Измир на 29 юли 1999 г. стана едно от най-силните земетресения в региона с магнитуд над 7, което взе много жертви, имаше и големи разрушения. Това каза за "24 часа" доц. Петя Трифонова, зам.-директор на Института по геофизика, геодезия и география на БАН. Тя очаква колегите й от Турция всеки момент да разкажат какво се е случило.

Слава Богу Турция и Гърция са в пъти по-сеизмични от нас, допълни доц. Трифонова.

Потребители в туитър публикуваха клипове, на които се вижда как се срутват сгради в Измир. 

По-рано трус с магнитуд 4,1 по Рихтер разлюля турския окръг Бингьол в източната част на страната. Той е регистриран от Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации в 11.48 ч. местно време (10.48 българско). Земетресението е станало на дълбочина 7,62 км.