Лукашенко представи новия вътрешен министър на Беларус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9172114 www.24chasa.bg
Беларуският лидер Александър Лукашенко СНИМКА: РОЙТЕРС

Лидерът на Беларус увери, че властта ще действа решително
срещу протестиращите в страната

Беларуският президент Александър Лукашенко се срещна днес с двама нови ръководители на силите на реда след серия назначения, в които опозицията съзря "отслабване на властта", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

След спорното преизбиране на 66-годишния държавен глава през август, непризнато от опозицията и Запада, в страната започнаха масови протести, събиращи всяка седмица десетки хиляди демонстранти въпреки полицейските репресии. Вчера Лукашенко уволни вътрешния си министър Юрий Караев, санкциониран от ЕС за ролята си в насилието срещу протестиращите. На мястото му бе назначен Иван Кубраков, оглавявал по-рано полицията в Минск, който на свой ред бе заместен от Михаил Гриб, досега полицейски началник във Витебска област, припомнят АФП и ТАСС.

Същевременно Лукашенко определи Караев и още двама души, които имат опит в апарата за сигурност, за президентски помощници. Тримата също така ще бъдат "инспектори", отговарящи за важни райони в Беларус. Президентът изтъкна, че ще назначава за такива свои "помощници" само хора с военно минало.

Днес Лукашенко подчерта пред Кубраков и Гриб, че от "ефикасната" им работа зависят "като никога досега стабилността и благополучието" на страната, съобщи държавната агенция БелТА.

Тези дни Лукашенко предложи да бъдат създадени въоръжени групи от бивши военни и полицаи, които да гарантират ред в Беларус. Вчера властите на страната затвориха сухопътните граници със съседните държави с изключение на Русия, като се мотивираха с антивирусни мерки.

"Режимът се разлага отвътре. Затварянето на границите и новите назначения са знак, че властта му отслабва", коментира най-видната опозиционерка на Беларус Светлана Тихановска, живееща в изгнание. "Той взема несвързани решения, тъй като е в паника", добави тя в Телеграм.

Представяйки днес новия министър Иван Кубраков и новия полицейски началник на Минск Михаил Гриб пред колектива на вътрешното министерство, президентът Лукашенко прикани силовите структури и всички граждани да защитят суверенитета на страната и да осигурят постъпателно развитие на Беларус в полза на бъдещите поколения, информира ТАСС.

"Който не иска - Бог да ви пази", допълни Лукашенко, като подчерта, че "не тегли никого на своя страна" и му трябват само доброволни сподвижници. "Даже няма да се крия зад гърбовете ви - увери той. - Ще ида там, където трябва, където кажете, за да не се страхувате от никого и да опазите тази страна."

Беларуските силови структури ще действат решително срещу размирниците, защото властта няма къде да отстъпва, предупреди президентът. Според него някои участници в протестите са прекрачили червените линии и се опитват да дестабилизират инфраструктурата в страната.

От днес нататък "не вземаме никого в плен. Ако някой докосне военнослужещ, той трябва да си тръгне оттам най-малкото без ръце. Казвам това публично, за да разберат всички нашата решимост занапред", заяви Лукашенко.