Ново проучване разкрива богатата история на кучетата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9172133 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Голяма част от разнообразието от видове кучета вече е съществувало по времето на края на последната ледникова епоха преди около 11 000 години, предаде Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Екип от изследователи от института "Франсис Крик" в Лондон е дешифрирал генома от 27 останки от древни кучета, някои от които са обитавали Европа, Близкия изток и Сибир, предава БТА.

По времето преди около 11 000 г. - много преди опитомяването на други животински видове, е имало поне пет родословия кучета с различен генетичен произход.

"Някои различия, които забелязвате, когато виждате кучета на улицата, датират още от ледниковата епоха. В края на този период кучетата вече са били широко разпространени в северното полукълбо", казва генетикът и ръководител на изследването Понтъс Скоглунд.

Кучетата произлизат от вълци, но дебатът за точната дата на тази еволюция (настъпила през период между 25 000 и 40 000 години) все още продължава.

Проучването показва още, че пробите от генетичен материал на кучетата са донякъде сходни с човешките, тъй като тези животни често са съпътствали хората в пътешествията им.

Според Грегър Ларсън от Оксфордския университет, друг член на изследователския екип, анализът на генетични проби на древни кучета предоставя възможност да се разбере "докъде стига съвместната история на хората и техните най-добри четириноги другари". По думите на учения "кучетата вероятно са най-старите и близките партньори от животински произход на човека". За сравнение - опитомяването на котки започва преди около 6000 години в Близкия изток.