6-ма загинали и над 320 ранени в Измир при земетресението от 6.7 (Обновена, видео+снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9172485 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

321 души в Турция са били ранени при земетресението

Има сигнали за над 20 срутени сгради в окръг Измир

Досега са регистрирани 84 вторични труса

Евакуират сграда в Истанбул

Най-малко шестима са загинали в окръг Измир при земетресението с магнитуд 6.7 в Егейско море, съобщи турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Много ранени са били извадени изпод отломките на срутилите се сгради в квартал Байраклъ в Измир.

При мощния трус са ранени 321 души, информира турската телевизия.

По данни на АФАД регистрираният край гръцкия о-в Самос трус е бил с магнитуд 6.6. 

Кметът на турския егейски град Измир Тунч Сойер съобщи, че са получени сигнали за над 20 срутени сгради в района. Валията на Измир Явуз Селим Кьошгер обяви, че досега са спасени около 70 души. Той посочи, че няма срутили се сгради, до които спасителните екипи да нямат достъп.

Продължават усилията на спасителните екипи по издирване на хора, затрупани от обломки на срутилите се сгради.

По информация на СиЕнЕн-Тюрк властите евакуират жилищна сграда в квартал Авджълар в Истанбул, която е с напуквания след мощния  трус.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че държавата с всичките си възможности подкрепя гражданите, засегнати от земетресението. Той разговаря по телефона с председателя на АФАД, с кмета и с валията на Измир. 

Няколко души са пострадали при труса днес и на гръцкия остров Самос (в Егейско море). В болницата на Самос са докарани четирима души, пострадали от земетресението, включително тежко ранена жена, предава ТАСС.

Междувременно Турция и Гърция обявиха, че са се ангажирали въпреки острото напрежение помежду им, да си окажат взаимно помощ, ако има нужда след земетресението в Егейско море, предаде АФП, като се позовава на съобщение на турското външно министерство.

След труса от 6.7 са последвали 84 вторични трусa, 16 от които с магнитуд над 4, информира СиЕнЕн-Тюрк.