Сърбия, Албания и Северна Македония се разбраха за балканския мини-Шенген

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173579 www.24chasa.bg
Премиерът на Северна Македония Зоран Заев СНИМКИ: Ройтерс

Сръбският президент Александър Вучич и премиерите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама подновиха днес инициативата "мини Шенген" за по-тясно регионално сътрудничество в Западните Балкани, стартирала миналата година, предаде агенция Фонет.

На видеоконферентна среща днес те се съгласиха, че инициативата е напълно в духа на Берлинския процес и представлява добра основа за предстоящата среща на лидерите на Западните Балкани в София, предаде БТА.

Дейностите по инициативата за засилване на регионалното сътрудничество бяха отложени заради пандемията от COVID-19 и заради изборите в Северна Македония и Сърбия, но Вучич, Заев и Рама подчертаха, че тази криза още повече подчертава нуждата от по-интензивно сътрудничество и икономическо свързване на страните от региона.

Албанският премиер Еди Рама
Албанският премиер Еди Рама

Лидерите на трите страни изтъкнаха специално, че е важно страните от така наречената западнобалканска шесторка да се ангажират допълнително в разширяването на регионалното сътрудничество, и отправиха покана към Косово да се присъедини към инициативата. Те изразиха надежда, че и правителствата на Черна гора и Босна и Херцеговина ще се включат в нея.

Сръбският президент Александър Вучич
Сръбският президент Александър Вучич

Тримата се договориха да формират постоянна работна група, съставена от официални представители на страните участнички с цел ускоряване на процеса на подписване и изпълнение на договори в рамките на инициативата за регионално сътрудничество.