1,1 млн. души остават без увеличение на пенсиите, ако бъдат преизчислени (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173686 www.24chasa.bg
ДЕНИЦА САЧЕВА СНИМКА: Велислав Николов

Правилата за изплащане на втория стълб трябва да са готови през ноември

Преизчислението на пенсиите с актуален доход от 2015 г. ще струва над един милиард лева, но ще остави без увеличение 1,1 млн. души.

Това каза социалната министърка Деница Сачева на разискванията по темата в парламента.

2,7 млрд. лв. пък е сметката, ако пенсиите се преизчислят с доход от 2018 г. Тога без стотинка отгоре остават 543 хил. пенсионери. Най-скъпо ще излезе, ако се вземе за база доходът от миналата година -3,7 млрд. лв., но пак 368 хил. пенсионери няма да получат увеличение.

“Когато говорим за преизчисляване, нека ясно си дадем сметка колко струва то и ясно да кажем на хората, че ще остави големи групи от пенсионери без увеличение”, обясни Сачева. Тя бе категорична, че

справедливото

решение е

вдигането на

пенсиите по т.

нар. швейцарско

правило

Трябва да се следва тази политика, приета още от 2015 г.

До 31 декември Сачева трябва да представи в парламента проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които да регламентират фазата за изплащане на вторите пенсии. През 2019 г. бившият социален министър Бисер Петков бе готов с проект. Той предвиждаше 3 начина на изплащане според акумулираните пари. Хората, които имат натрупани в личните си партиди суми, които биха им гарантирали поне 15% от размера на минималната пенсия, трябваше да получават пожизнено плащане. Ако парите в партидата не стигат, но са повече от 3 минимални пенсии, щеше да се дава разсрочена пенсия за фиксиран период. А хората с най-малки спестявания могат да изтеглят парите си наведнъж. Сачева обяви, че от екипа ѝ са в готовност още през ноември да внесат за обществено обсъждане промените в Кодекса за социалното осигуряване.

Пари в частните фондове за втора пенсия внасят всички българи, родени след 1 януари 1960 г., а догодина предстои част от хората, родени между 1960 и 1964 г., да са първите, които ще излязат от пазара на труда с две пенсии. А

за да не правят

техните две

пенсии по-малко

от една -

каквито са сметките към момента, държавата предлага да се намали коефициентът на редукция на тази от НОИ, като той стане под 10 на сто, обясни отново Сачева.

С година по-малко обаче ще важи правото на пенсия с трите “златни години” отпреди 1997 г. - тези от трудовия стаж, през които кандидат-пенсионерът се е осигурявал върху най-голяма сума. Вместо до началото на 2023 г., тази опция ще е възможна до 1 януари 2022 г., после пенсиите вече ще се изчисляват само върху осигурителния доход след 2000 г.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на тези, чиито най-добри години са били преди 2000-ата. “Няма ощетяване на пенсионерите. Има точно обратното - облаготетелстване”, каза вчера пред депутатите Сачева. През последните две години

новата медодика

се оказала

по-благоприятна

за 2/3

от пенсиониралите се, посочи тя. Освен това тя давала с 27% по-висока пенсия в сравнение с трите “златни години”.

Правото на родените между 1960 и 1964 г., които са изпуснали 5-годишния срок да се прехвърлят към НОИ, пък ще бъде разписано още в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване. Дава им се нов срок - от 1 януари до 30 юни догодина.

“За да се осигури равнопоставеност, тази възможност трябва да се даде и на хората с ранно пенсиониране”, каза министърката.