Заведенията в София с най-късен вечерен час (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173799 www.24chasa.bg
Снимка Архив

Заведенията в София се оказаха с най-късен вечерен час. Ресторанти и барове ще работят до 23,30 часа съгласно заповедта на министъра на здравеопазването до 12 ноември. “Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации. Проверките на полицията и столичната РЗИ миналата нощ установиха работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.

Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември”, съобщи кметът Йорданка обяви Фандъкова.

Тя разяснява, че целта е “с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи”. Затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.

“Тъй като една част от бранша е затворена, трябва да бъдем солидарни. Хубаво е и другите да работим с намалено работно време и да направим всичко възможно да се върнем към нормалността”, коментира председателят на асоциацията на ресторантьорите Ричард Алибегов.

В други градове из страната обаче расторанти барове затварят с час и половина по-рано.

В Перник няма да работят дискотеки, клубове и други нощни заведения за развлечения, а ресторантите и кафенетата ще работят до 22,00 часа. Ограниченията са въведени със заповед на кмета Станислав Владимиров и са във връзка с рекордния брой заразени в страната с коронавирус и ежедневно растящия брой новозаразени.

Във всички заведения за хранене и развлечения в Шуменско трябва да се въведе работно време до 22,00 часа, както и да се създаде организация на работа, която да не допуска струпване на хора.

Решението е на Областния кризисен щаб, във връзка с трайната тенденция за повишаване на заболеваемостта и увеличаването на случаите на COVID-19 в региона. В заведенията трябва да се осигури и физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси, като не се допускат повече от шест човека на една маса.

Подобни ограничения се въведоха и в още други градове, но в нито един от тях заведенията не могата да работя до по-късен час от определение в София.