“Отличниците на България” поискаха: С маски в час (Видео, обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173833 www.24chasa.bg
Министърът на образованието Красимир Вълчев и заместничката му Таня Михайлова връчиха наградите на "Отличниците на България".

Деца с кауза да помагат и ученици с вече работещи бизнес проекти отличават четвъртия випуск на инициативата на “24 часа”

Учениците в гимназиалните класове да носят предпазни маски и в час, а освен дискотеките да бъдат затворени и ресторантите. Това предложи при връчването на наградите на четвъртия випуск “Отличниците на България” ученикът от СМГ Николай Георгиев. Той специализира в генетиката и вече има свои разработки.

“Не е ефективно в стаите да сме без маски. А за 1-2 седмици трябва да бъдат затворени не само дискотеките, но и ресторантите, защото сме тръгнали по пътя на Италия и Испания от пролетта”, мотивира се Николай.

“Предложението маските да бъдат задължителни и в час в гимназиален етап беше много добро. Благодаря за разбирането на Николай, ние

ще издадем

такава препоръка

за гимназистите в профил от XI и XII клас, когато се смесват от различни класове, като се върнем след две седмици. Надявам се това да се случи. Радвам се, че имаме разбиране от нашите ученици”, отговори му зам.-министърката на образованието Таня Михайлова.

Епидемията и проблемите на онлайн обучението станаха централна тема на тазгодишната церемония “Отличниците на България”, която се проведе онлайн.

19 момичета и момчета и една ученическа фирма получиха виртуално награди за блестящите си постижения на годишната церемония, която организира

“24 часа” с

партньорството

на А1, “Аурубис

България”,“Джи

Пи Груп”,

“Геотехмин” и

фондация “Трейс

за хората”

Сред награждаващите бе и ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков.

“Трябва повече да се обръща внимание какво мислят учениците, а не само на учителите и родителите”, коментира по повод на затварянето на училищата Димитър Фердинандов, автор на проект за колонизация на Космоса. “За 1-2 седмици да се върне стриктен контрол върху събиранията на хора, а държавата би могла да помогне на частния бизнес”, добави той.

Няма да има

продължително

затваряне

на училищата, по-скоро превключване между присъствено и кратко онлайн обучение, коментира пък министърът на образованието Красимир Вълчев.

Отличниците с кауза като Тайра Ридваева - автор на сайтове и приложения, които помагат на нечуващи деца и ученици и имат практическа и бизнес насоченост, откроиха тазгодишния випуск на “Отличниците на България”.

“Направи ми впечатление, че тази година има разцвет на предприемчивите отличници – тези, които освен научни успехи имат такива и в бизнеса”, каза на онлайн церемонията главният редактор на “24 часа” Борислав Зюмбюлев. Такива са децата от фирмата “Скай бюти козметикс”, които успешно реализират продуктите си на пазара, Денис Исметов от Шумен, създал светеща пешеходна пътека, захранвана от крачките на пешеходците, и създателят на роботи Йордан Цветков.

Двама от

отличниците

получиха

предложения

от спонсорите

на инициативата на “24 часа” да продължат сътрудничеството си с бизнеса. От “Трейс” обърнаха внимание на създателя на светещата пешеходна пътека Денис. А от А1 обявиха, че се надяват да видят в редиците си Цветелин Цецков - автор на симулация на квантов компютър. Той мечтае да създаде школа по програмиране за децата от родния си град.

Кой кой е от випуск 4

“24 часа” вдъхновил Димитър да изследва Космоса

Голямата детска енциклопедия на “24 часа” се оказа вдъхновението за отличника Димитър Фердинандов, който има план за колонизация на на Космоса.

“Моето приключение в света на физиката, астрономията и космическото изследване започна с том осем “Вселената” от тази поредица. Затова за мен е огромно удоволствие и огромна чест да получа тази награда”, каза Димитър. Той се включи от Бирмингам, където в момента учи аерокосмическо инженерство. Причината да избере да следва в чужбина е възможността да работи с авиокосмически гиганти като “Ролс-Ройс”, “Еърбъс” и “Боинг”. “Българското образование е на изключително високо ниво и е невероятно колко добре подготвени са всички ученици, когато напуснат своите училища. Аз съм благодарен за голямата обща култура, която получаваме от българското образование и учители”, каза още Димитър.

Димитър иска да работи с екипа, който ще успее да заведе първите астронавти на Марс. Още в 7-и клас участва в конкурса на NASA с есе и филмче за управляема мисия до Марс, в което разказва стъпките на космическото пътешествие.

Красимир Вълчев: Убеден съм, че вие ще бъдете будители

“Връчваме тези награди в навечерието на Деня на народните будители. Будителите са тези хора, които са създали и утвърдили нашата писменост, духовност, език, култура, но будители са и всички, които днес с интелектуалната си, с творческата си енергия вдъхновят много хора”, обърна се към “Отличниците на България” министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

“Когато говорим за отличници, има една конотация, че това е оценката “отличен 6”. Но вие сте успели да спечелите признанието, оценката, дори да вдъхновите други, за да получите тази оценка “Отличник на България”. Това не е обикновена оценка в училище, тя се дава, защото сте вложили енергия и време, за да бъдете творци, знаещи и можещи хора, а не просто да имате оценка отличен (6). Това е разликата между днешното и традиционното учене, защото живеем във време, когато е много по-важно да бъдем творци. Убеден съм, че вие ще бъдете хора, които ще вдъхновяват другите и по този начин вие също ще бъдете будители”, каза още Вълчев. Той изрази надежда много от отличниците да се ангажират в бъдеще с каузата за наука и образование.

“Благодарности на “24 часа”, които за поредна година представят постиженията на учениците и като цяло са най-ангажираната медия с темите на образованието. Образованието е темата, където има най-много положителна енергия, вяра, оптимизъм и надежда за бъдещето. Благодаря на всички спомоществователи на събитието, защото те помагат и в сферата на образованието”, каза още министър Вълчев.

Илияна Захариева: В тази ситуация технологиите правят живота и обучението възможни

“Тази церемония се случва не както сме си представяли на живо, но въпреки това тя се случва. В тази ситуация технологиите и свързаността правят живота, обучението, забавлението възможни. Най-много ни впечатли мечтата на Цветелин Цецков да създаде IT школа в Монтана. Искрено се надяваме, че това ще се случи", каза Илияна Захариева, директор корпоративни комуникации на А1.

Доминик Хамерс: Образованието е инвестиция и тя се връща

“Образованието е дългосрочна инвестиция. Бъдете сигурни, че тя има възвръщаемост”, каза изпълнителният директор на “Геотехмин” Доминик Хамерс на отличниците. “Поздравявам ви за усилията, които полагате всеки ден, за да постигнете изключителни резултати, както и вашите семейства за това че ви подкрепят и инвестират във вашето образование”, добави той.

Мариела Рунтева: Истинското знание е полезно за хората

“Истинското знание е тогава, когато ученето се претвори в действие, което е полезно за хората”, каза Мариела Рунтева от фондация “Трейс за хората”. Тя връчи наградата на Денис Исметов, създал светеща пешеходна пътека, и създателя на роботи Йордан Цветков.

Анелия Димова: Запазете ентусиазма си

“Деца, запазете ентусиазма си и продължавайте със създаването на иновативни модели”, каза Анелия Димова от “Аурубис България”. “Толкова много български таланти да бъдат на едно място и да получат признание. Заслужавате го!”, каза тя.