Стотици хиляди бягат от Париж заради COVID блокадата (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173936 www.24chasa.bg
Френски медици се грижат за пациент в интензивното. СНИМКА: РОЙТЕРС

Задръстванията с исторически рекорд - 733 км

Рекордни задръствания от над 700 км се образуваха в Париж и региона Ил дьо Франс, след като стотици хиляди французи опитаха да избягат от столицата часове преди националната карантина да влезе в сила, предаде АФП. Така със 733 км тапа бе бит историческия рекорд от 2016 г., когато заради поледица се образува опашка от 707 км.

Много парижани, които имат къщи в провинцията, се преселват там, за да карат по-леко изолацията, разпоредена до 1 декември. Други се бяха юрнали да пазаруват в последния момент. Терасите на кафенетата бяха претъпкани с хора, излезли да изпият легално по питие с приятели, преди заведенията да хлопнат врати. Имаше и големи групи протестиращи срещу мерките, но всички те носеха предпазни маски.

Над 50 000 са

заразените за 24 ч

в страната. За сметка на това в първия ден от карантината, която блокира по домовете им 65 млн. французи, автомобилният трафик в столицата бе необичайно спокоен. Както и през пролетта излизането през следващия месец (засега) ще става само срещу декларация за уважителна причина.

Карантина бе въведена и в няколко области в Северна Гърция - до границата в България. Блокирани са Солун, Лариса и област Родопи, където работят само хранителните магазини и са отворени училищата. В тези райони се въвежда вечерен час, а в автомобилите не могат да пътуват повече от 3-ма души.

Великобритания също е на прага на общонационална карантина, след като

графствата пламват

едно след друго

Испания затваря границите си, за да успее да овладее цунамито от нови случаи, а в Белгия правителството се събра на спешно заседание, за да обмисли ограничения на движението вътре в страната, които са равносилни на почти пълна изолация.

Русия и Германия отбелязаха нови рекорди от заразени - съответно 17 717 и 18 681. Броят на новозаразените в Австрия се е увеличил с 1000 за 24 часа и вече е над 5600.

Според руски имунолог Швеция може би ще стане първата страна, където преболедувалите ще достигнат около 60% от населението и пандемията ще приключи. Но докато това стане, младата екоактивистка

Грета Тунберг

отново стачкува

- този път заради големия ръст на случаите - 2820 заразени за 24 ч - най-големия брой от началото на пандемията.

Данните от света също са повече от тревожни - заразените минаха 45 млн., а в интензивни отделения глобално са над 82 000 души.

 

ю