Макрон извади армията по улиците след клането в Ница (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173949 www.24chasa.bg
Цветя и свещи в памет на жетвите в Ница. СНИМКА: РОЙТЕРС

След кървавия атентат в Ница, при който трима вярващи бяха хладнокръвно заклани в католическа базилика в центъра на Ница, френският президент Еманюел Макрон нареди армията да излезе да патрулира по френските улици.

7000

тежковъоръжени

войници

ще бъдат

разположени

в градовете,

за да помагат на полицията за засилване на сигурността, съобщи Ройтерс. “Атакуваха Франция”, обяви Макрон, който трябва да се справи с двойно предизвикателство - пандемията и новото надигане на тероризма.

Извършителят на касапницата е 21-годишен тунизиец, пристигнал нелегално във Франция дни преди атаката. Брахим Аусауи влязъл в Европа през италианския остров Лампедуза през септември, като преди това бил сред група мигранти, спасени в морето от италианската брегова охрана. Бил откаран в разпределителен център за бежанци в Бари, откъдето трябвало да бъде експулсиран, но минал френската граница, без да бъде засечен.

У себе си имал само документ от Италианския червен кръст. В петък се появи снимка, на която терористът позира усмихнат при пристигането си в Бари, след като изкарал 14-дневна карантина заради коронавируса.

Рано сутринта в четвъртък той нахлу с нож със 17-сантиметрово острие в базиликата “Нотър Дам” в Ница, преряза гърлото на възрастна жена толкова дълбоко, че местните медии я описаха като обезглавена, прободе смъртоносно в гърлото църковен служител и намушка многократно по-млада жена, която успя да избяга в отсрещно заведение и издъхна от раните си.

Жертвите са 60-годишна пенсионерка, която всяка сутрин идвала да се моли, клисарят Венсан Лок, който в петък трябвало да празнува 55-ия си рожден ден, и 44-годишната бразилка Симоне Барето Силва. Майка на 3 деца, тя промълвила на парамедиците: “Кажете на децата ми, че ги обичам.”

Полицаите

простреляли

терориста

14 пъти,

докато той крещял “Аллах е велик”. Сред вещите му в раница в базиликата са намерени Коранът, два ножа и два мобилни телефона.

В петък бил арестуван 47-годишен мъж, с когото Аусауи говорил в деня преди нападението. Разследващите антитерористи проследяват контактите му, за да разберат дали младежът се е саморадикализирал, или е изпълнявал поръчка на терористична организация. Властите в Тунис, където в провинция Сфакс живее многолюдното семейството на Брахим (младежът има двама братя и 8 сестри), твърдят, че той не е бил в списъка на наблюдаваните екстремисти.

Брахим напуснал гимназия и започнал да се занимава с поправка на мотори, разказали роднините му в Тунис. Отделил малко пари и започнал полулегална търговия с бензин. Като по-млад обичал да пие алкохол и опитвал дрога. От 2 г. и половина обаче започнал да се изолира от старите си приятели и често се затварял сам да се моли. Веднъж вече опитвал да пресече Средиземно море, но безуспешно. За сегашното си пътуване не предупредил никого от близките си, споделя брат му. Семейството получило от Брахим снимка на базиликата в Ница малко преди началото на кървавото нападение.

По ирония на съдбата мъжът, който се вряза на 14 юли 2016 г. в празнуващи в Ница, уби 86 души и рани 458, също бе от Тунис.